Колективні договори для ФОП та посилення відповідальності роботодавців

Колективні договори для ФОП та посилення відповідальності роботодавців
Ключові слова: законопроєкт, колективний договір, штраф
 

Оприлюднено законопроєкт №5266 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників".

В тексті документу законотворці пропонують ввести можливість укладення колективного договору фізичними особами, що використовують найману працю. Тобто, якщо закон буде прийнято, то ФОПи  матимуть обов'язок укладати колективні договори з персоналом. 

Законом також запропоновано:

  •  зобов'язати роботодавця ознайомлювати працівників з колективним договором та зі змінами до нього. Сторони договору мають забезпечити вільний доступ до тексту документу та інформувати усіх зацікавлених осіб про укладення чи внесення змін до нього;
  •  визначити термін дії документу строком не менше року у випадках структурних змін організації, зміни власника тощо;
  •  зобов'язати роботодавця надавати повідомлення представнику профспілки у разі запланованого масового звільнення працівників;
  •  посилення відповідальності роботодавця у разі порушення порядку повідомлення профспілки щодо масових звільнень.
     

Особи, що від імені роботодавця здійснять порушення у вигляді неподання даних щодо укладення колективного договору (його доповнення чи змін) будуть нести дисциплінарну відповідальність та отримають штраф, розміром до 170 грн. 

Також буде внесено зміни у Закону про рекламу щодо недопуску дискримінації в оголошеннях з працевлаштування. А особи, що зазнали дискримінації під час працевлаштування, матимуть право звернутись до суду та вимагати відновлення порушених щодо них прав і відшкодування шкоди, моральної та матеріальної. 

 

Ви ФОП та цінуєте свою мобільність?
Хочете мати можливість моніторити та працювати з документацією навіть з телефона?
Тоді СОТА — це те, що вам потрібно! Переходьте за посиланням та дізнавайтесь детальніше про веб-сервіс СОТА

 

Джерело: Бухгалтер 911

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: