Як працювати з електронними лікарняними?

Як працювати з електронними лікарняними?

Ключові слова: електронний кабінет, формування листків, факт непрацездатності
 

Вже з початку літа було заплановане введення електронних листків непрацездатності, що будуть сформовані на основі медичних висновків. Це передбачається Порядком організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, що був затверджений постановою Кабміну від 31 березня 2021 року № 323.

Варто буде зазначити, що Електронний реєстр листків непрацездатності вже функціонує та вже як рік роботодавці та працівники мають можливість зареєструватись на порталі ПФУ та почати поступово переходити на ведення електронних документів: лікарняних листків та трудових книжок.

Зазначений порядок регулює механізм ведення Реєстру, за яким ПФУ має обов'язок формувати та вести реєстр. Проте наповнювати даними реєстр буде ряд суб'єктів, такі як Фонд соціального страхування України та Національна Служба здоров’я України.
 

Формування електронного листка непрацездатності відбувається наступним чином:

  • особа звертається до лікаря для медичного огляду;
  • лікар формує медичний висновок в електронному вигляді (в базі даних електронної системи охорони здоров’я), якщо було встановлено факт непрацездатності;
  • відомості щодо тимчасової непрацездатності автоматично переноситься до Реєстру;
  • переданий запис отримує унікальний номер в Реєстрі — електронний листок непрацездатності створено.
     

Такий листок непрацездатності, що був зареєстрований у Реєстрі з відповідним номером, може бути підставою для тимчасового звільнення від виконання роботи, з отриманням виплат за перші 5 днів хвороби відповідно до законодавства щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування.

А доступ до відповідної інформації про тимчасову непрацездатність буде надано роботодавцеві та працівнику на порталі ПФУ, через персональні електронні кабінети. Тому нічого додатково не потрібно роздруковувати, адже необхідна інформація вже доступна роботодавцю. 

Проте, у разі потреби, працівник або роботодавець може отримати такий листок непрацездатності у вигляді витягу з сайту ПФУ (потрібно бути зареєстрованим та мати КЕП), або ж в територіальних органах фонду — у письмовому вигляді.
 

Наступним чином виглядатиме електронний листок непрацездатності:


 

Джерело: Бухгалтер 911

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

 

Читайте також: