Режим «без паперів» вже поряд! Закон схвалено в першому читанні

Режим «без паперів» вже поряд! Закон схвалено в першому читанні

Міністерство цифрових трансформацій продовжує направляти країну в сторону цифровізації та перетворює державу на зручний сервіс, де все буде працювати для людей. Максимально усі процеси повинні бути зручними та зрозумілими. Тому ми все ближче підходимо до повного переходу на режим «без паперів» (paperless). ВРУ прийняла у першому читанні запропонований законопроєкт (№ 5495), що спрямований на зменшення паперових довідок, документів у житті громадян. Підтримало документ 263 депутати.

Головна переміна полягає в тому, що державні органи більше не зможуть вимагати документи, довідки, посвідчення у паперовому вигляді (за умови, що такі дані міститься в держреєстрах). Дещо згодом більш не потрібно буде стояти в чергах, щоб отримати довідку чи робити ксерокопії документів. Необхідну інформацію можна буде сформувати на порталі чи в застосунку Дія.

«Завдяки закону Paperless ми прискорюємо цифровізацію України і перетворення країни на цифрову державу, яка насамперед опікується інтересами людей. Україна вже стала державою з першими у світі офіційними електронними паспортами та найшвидшою реєстрацією бізнесу. Далі ми поступово плануємо перенесення всіх державних процесів в екосистему Дії. Отримати будь-яку довідку, підписати або згенерувати документи, скористатися держпослугами можна буде онлайн у Дії», — прокоментував Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації.
 

Міністерство зараз зосереджено на чотирьох напрямках
 

Цифрове законодавство

Всі послуги, що будуть надаватись мають бути чітко регламентовані законами, постановами Кабміну чи наказами міністерств. А для надання таких послуг в режимі онлайн, потрібно внести зміни до ряду законодавчих актів. Основні документи вже були розроблені, такі як: про електронні публічні послуги, про державні реєстри, про хмарні сервіси в державному секторі та законопроєкт щодо зміни місця реєстрації онлайн.
 

Цифрові документи

Вже тривалий час цифровий паспорт вважається офіційним та нарівні з класичним. А з 23 серпня його будуть приймати в усіх установах країни, в приватних та державних закладах.

Міністерство цифрових трансформацій прагне оцифрувати всі важливі для українців документи. Наразі, за період розробок, в додатку реалізовано 9 документів. Паспорт стане єдиним документом, що потрібно буде отримувати офлайн.
 

Електронний документообіг (ЕДО)

Для обміну цифровими документами має бути надійна система ЕДО. А для швидкої та зручної роботи така система має відповідати ЕС ASIC, а також єдиному стандарту для бізнесу та влади. Згодом такі дії, як підписання заяви на навчання дитини в школі чи на відпустку, підписати договір з бізнес-партнером можна буде зробити онлайн, на одному порталі за допомогою Дія.Підпису.
 

Е-послуги для всіх життєвих ситуацій

Зараз на порталі Дія можна отримати понад 70 онлайн-послуг. Деякі з них вважаються найшвидшими у світі, такі як: реєстрація бізнесу, комплексна послуга єМалятко (для батьків новонароджених), оформлення допомоги з безробіття та інші.
 

Зараз міністерство прагне впровадити цілий пакет послуг, що будуть доступні у Дії:

  • подання заяви на шлюб;
  • запис у чергу до дитячого садочка;
  • довідка про місце навчання;
  • призначення пенсії чи субсидії;
  • декларація з сімейним лікарем;
  • е-лікарняний тощо.

Міністерство цифрових трансформацій поставили мету оцифрувати всі 100% послуг до 2024 року. Це дасть можливість максимально спростити діалог між державою та людиною.

Крім того, закон «без паперу» допоможе боротись з корупційними схемами та бюрократією. 

 

Джерело: Портал органів виконавчої влади України

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: