Відповідальність за ненадання чека з ПРРО покупцю

Відповідальність за ненадання чека з ПРРО покупцю

Закон України №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов’язує суб’єктів господарювання надавати клієнтам розрахункові документи (чеки) встановленої форми у разі здійснення розрахункових операцій (в готівковій чи в безготівковій формі) за продаж товарів чи надання послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Чек надається особам, що отримали товар чи повертають товар, отримують послуги чи відмовляються від них, в тому числі коли замовлення й оплата проводиться через мережу Інтернет.

Створити фіскальний чек можна в паперовому або ж електронному вигляді. В електронній формі чек можна відправити клієнту на наданий особою абонентський номер, на адресу електронної пошти або за допомогою відтворення QR-коду на дисплеї РРО чи пристрою, де встановлений ПРРО. 

Отже, законодавство зобов’язує продавцям надавати чеки, але залишає за ним право обрати форму у якій він буде надаватись (в паперовій чи в електронній). Звичайно власникам програмних РРО зручніше надавати чеки в електронному вигляді.

Форму та зміст таких розрахункових документів регулює Положенням про форму та зміст розрахункових документів (наказ Мінфіну №13).

Податківці пояснили, що чек в електронній формі буде вважатись виданим тоді, коли суб’єкт господарювання в ПРРО створив фіскальний чек та відправив його на телефонний номер чи електронну пошту, що надав споживач. 

Але якщо чек не було створено та відправлено споживачу, для  такого суб’єкта господарювання передбачена відповідальність (п. 1 ст. 17 Закону №265). 
 

Не вдається зареєструвати чек на фіскальному сервері, як бути?

Щоб віддати чек клієнту, його спершу потрібно зареєструвати (отримати реєстраційний номер). Як бути якщо з’являються помилки «помилка в реєстрації чека» або «не можливо фіскалізувати чек»?

Податківці радять в таких випадках перевірити зв’язок з фіскальним сервером і звернути увагу на повідомлення про помилку, де додатково вказується розшифрування причини відмови.

Помилки можуть з’являтись у наступних випадках:

  • втрачено зв’язок з фіскальним сервером та користувач ПРРО відмовився  перейти в режим офлайн;
  • користувач намагався працювати в одному ПРРО з двох різних пристроїв, а робоча зміна на одному з пристроїв була не закрита (була порушена локальна нумерація документів). 
     
Як споживачу перевірити чек, що був виданий через ПРРО в режимі в офлайн?

Податківці наголошували, що такий чек має містити позначку щодо проведення розрахункової операції в режимі офлайн. 

Після завершення роботи ПРРО в офлайн режимі, чеки будуть передані фіскального сервера. Дані про фіскальні номери, що були надані під час роботи ПРРО в режимі офлайн, будуть оприлюднені в Електронному кабінеті.
 

Які передбачені штрафи?

У п. 1 ст. 17 Закону №265 зазначено, що фінансові санкції будуть застосовуватись до суб’єктів господарювання, що здійснюють розрахункові операції за товари/послуги та будо виявлено факт невидачі розрахункового документа (в паперовій чи електронній формі).

За таке порушення передбачаються стягнення в наступних розмірах (п. 1 ст. 17 Закону №265):

  • 100% від вартості проданих товарів (послуг) з порушеннями – за перше вчинене порушення;
  • 150 % від вартості проданих товарів (послуг) з порушеннями – за кожне подальше порушення.

Проте пунктом 11 розд. II «Прикінцеві положення» Закону №265 визначено, що до 01 січня 2022 року вищезазначені санкції будуть зменшені та застосовуватимуться в наступних розмірах:

  • 10% вартості – за порушення, що було вчинено вперше;
  • 50% вартості – за кожне наступне порушення.

Потрібно використовувати реєстратор розрахункових операцій та хочеться заощадити?
Для цього ідеально програмний РРО СОТА Каса. До того ж Вам не потрібно буде щодня друкувати Z та X звіти, а працювати з ПРРО можна навіть з телефону чи планшету. 

 

Джерело: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограмумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

 

Читайте також: