ФОПи на єдиному податку не можуть надавати фінансову допомогу

ФОПи на єдиному податку не можуть надавати фінансову допомогу

Податківці у Тернопільській області наголошують, що ФОПам-платникам єдиного податку (ЄП) І-ІІІ груп заборонено надавати фінансову допомогу. Це ж стосується і безповоротної допомоги, бо спрощена система оподаткування не передбачає такий вид діяльності.

Через те, що згідно з першим абзацом пп. 14.1.257 Податкового кодексу фінансова допомога — це допомога, що надається на безповоротній чи поворотній основі. Підпункт 291.5.1 ПКУ визначає ряд видів діяльності, яким заборонено надавати таку допомогу.

Саме тому платники єдиного податку І-ІІІ груп не можуть здійснювати діяльність у сфері фінансового посередництва. Але пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ визначає, що це не стосується діяльності у сфері страхування (страхові агенти, сюрвейєри, аварійні комісари та аджастери).

Надання фінансової допомоги відносять до коду 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення», згідно з національним класифікатором України ДК 009:2010. А отже якщо фізособа-платник ЄП І-ІІІ групи надає фінансову допомогу, це зобов’язує суб’єкта господарювання перейти на загальну систему оподаткування з першого дня місяця, що слідує за звітним періодом, коли здійснювався такий вид діяльності.
 

Навіть благодійніть може позбавити спрощеної системи оподаткування

На жаль ДПС прирівнює кредитування, що здійснюють фінансові установи та банки, з наданням позики, що суб’єкт господарювання прагне надати своїм працівникам або ж дружньому контрагенту. Додатково для фізосіб на ЄП (І-ІІІ групи) такий підхід блокує участь у благодійності та пожертвах, бо на законодавчому рівні такі дії визначаються як безповоротна фінансова допомога. І виходить, що здійснення будь-якої допомоги (ремонт школи, допомога на лікування, допомога ветеранам тощо) фактично означає позбавить підприємця спрощеної системи оподаткування.  
 

Хто може надавати допомогу

Відповідно до ч. 3 ст. 333 ГКУ фінансове посередництво – це діяльність, що пов’язана з отриманням чи перерозподілом фінансів, крім передбачених законом винятків (поворотна допомога (позика) та безповоротна допомога (пожертвування чи дарування).

А згідно з Розпорядженням № 5555 юридичні особи, які не мають статусу фінансових установ, можуть надавати фінансові послуги з надання коштів у позику. І Цивільний кодекс України прирівнює фізосіб-підприємців до юридичних осіб у питанні регулювання господарської діяльності. 

Тобто позика, що не визначається як фінансова послуга, може надаватись нефінансовими установами, зокрема і ФОПами. А от для єдинників виникає бар’єр у вигляді обмеження податківців.
 

Тому фізособам, що перебувають на спрощеній системі оподаткування варто максимально уникати надання фінансової допомоги у будь-якій формі. Якщо ж допомогу потрібно надати, попередньо зверніться до ДПС за індивідуальною податковою консультацією.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: Бухгалтер.UA

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: