Використання програмних РРО. Роз’яснення від ДПС

Використання програмних РРО. Роз’яснення від ДПС

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадали, що Закон «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» разом з ПКУ регулюють норми використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО), зокрема і програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО), у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Цей документ стосується усіх суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій чи безготівковій формі.

Стаття 3 Закону визначає, що підприємці та організації, що здійснюють розрахункові операції щодо продажу товарів чи надання послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг; приймають готівку, для подальшого її переказу, повинні використовувати для таких операцій:

  •  зареєстровані, опломбовані та відповідно налаштовані РРО;
  •  через зареєстровані та налаштовані ПРРО. 

Такі суб'єкти господарювання повинні надавати споживачам відповідні розрахункові документи (у паперовому чи електронному вигляді), що можуть підтвердити виконання розрахункових операцій, або у випадках, що передбачає зазначений Закон, з використанням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.
 

Реєстрація програмного РРО

ПРРО — це сервіс у вигляді технологічного чи програмного рішення, що можна використовувати на будь-якому пристрої й призначений для реєстрації розрахункових операцій під час продажу товарів, наданні послуг, торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, проведення операцій з приймання готівки для подальшого переказу. Такі реєстратори функціонують через фіскальний сервер контролюючого органу. 

ПРРО може бути встановлено на телефон (смартфон), планшет, комп’ютер чи будь-який інший пристрій, що працює на операційній системі Windows, Android та має доступ до мережі Інтернет.

Наказ Міністерства фінансів №547 регулює порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування ПРРО.

Зареєструвати ПРРО в контролюючому органі можна подавши заяву за формою №1-ПРРО з використанням будь-якого програмного забезпечення – M.E.Doc, СОТА, Електронного кабінету тощо. Після обробки такої заяви фіскальний сервер реєструє ПРРО (вносить дані до реєстру ПРРО) та присвоює йому фіскальний номер. День, коли такий номер закріплено за реєстратором, вважається датою реєстрації ПРРО. Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскальним сервером ДПС фіскального номера ПРРО.
 

Робота з ПРРО

ПРРО може працювати в онлайн режимі (основний режим роботи), коли відбувається обмін даними з фіскальним сервером, та офлайн режимі, якщо зв’язок з фіскальним сервером відсутній. Для цього в момент реєстрації реєстратор отримує діапазон фіскальних номерів, що будуть присвоюватись фіскальним чекам під час роботи в офлайн режимі.

Всі дані між ПРРО та фіскальним сервером передаються виключно в електронному вигляді з використанням електронних підписів (КЕП) чи печаток. Тому перед використанням таких КЕП, їх потрібно зареєструвати.

Зверніть увагу, що програмний РРО можуть використовувати лише ті господарські одиниці, що внесли відомості до реєстру ПРРО. А для торгівлі пальним (оптовій чи роздрібній) використання ПРРО забороняється.

Підсумуємо переваги використання ПРРО у порівнянні з апаратними РРО:

  • не потребує використання послуг з еквайрингу та не потребує сервісного обслуговування;
  • не вимагає проходження експертиз чи сертифікації реєстратора;
  • можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи на будь-який інший пристрій, що має доступ до мережі Інтернет;
  • документи про реєстрацію ПРРО в контролюючому органі подаються в режимі онлайн;
  • обмін даними між ПРРО та фіскальним сервером відбувається тільки в електронному вигляді;
  • не потребує реєстрації та ведення КОРО.

 

За матеріалами: Портал Східного міжрегіонального управління ДПС
по роботі з великими платниками податків

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: