Змінюється порядок оскарження рішень ДПС про сплату недоїмки з ЄСВ

Змінюється порядок оскарження рішень ДПС про сплату недоїмки з ЄСВ

Міністерство фінансів видало наказ №489 (від 30.08.2021р.), відповідно до якого у новій редакції будуть викладені:

  • Порядок розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу;
  • форму Рішення про залишення скарги без розгляду (додаток 1);
  • форму Рішення про результати розгляду скарги (додаток 2).

 

Такий Порядок визначає процедуру подання та розгляду скарг контролюючим органом щодо вимог про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску та скарг банків щодо рішень про накладення фінансових санкцій.

Але його не застосовують для оскарження рішень податкових органів та дій посадових осіб, у випадках коли законодавством не визначено інший порядок оскарження таких рішень (вимог). 

Зверніть увагу, що адміністративному оскарженню не підлягають:

  • зобов'язання зі сплати ЄСВ, що визначив платник самостійно;
  • вимоги (рішення), які були оскаржені чи скарги, які були розглянуті відповідно до зазначеного Порядку;
  • вимоги (рішення), що були оскаржені платником у суді.

 

Чому оновили Порядок?

Порядок привели у відповідність з Законом №465-ІХ та Закону № 2464-VI

Річ у тім, що Закон №465-ІХ вніс зміни до Закону про ЄСВ, зокрема щодо уточнення порядку направлення вимоги про сплату недоїмки з ЄСВ, порядку та термінів розгляду скарги податковим органом. 

Так, нова редакція отримала сьомий абзац частини 4 ст. 25 Закону про ЄСВ

Він передбачає, що:

  • податковий орган, який розглядає скаргу має прийняти обґрунтоване рішення. Його потрібно надіслати відправнику скарги (платнику ЄСВ) протягом 20 календарних днів з моменту отримання скарги (з повідомленням про вручення чи надати під розписку);
  • керівник податкового органу може продовжити строк розгляду скарги, але не більше 60 днів. Про це потрібно буде письмово повідомити відправника скарги до закінчення 20-денного строку;
  • скарга, на яку її подавач не отримав рішення протягом 20 днів (чи протягом продовженого терміну) буде вважатись повністю задоволеною з наступного дня, що слідує за останнім днем закінчення строків.

 

Що ж змінилось:

1) термін розгляду скарги зменшено до 20 днів (замість 30);

2) новий порядок передбачає можливість продовження строку розгляду скарги до 60 днів; 

3) визначено дату, з якої скаргу будуть вважати задоволеною на користь платника ЄСВ (подавача скарги) у зв'язку із закінченням термінів її розгляду. 

 

З огляду ці пункти були внесені зміни до зазначеного Порядку. 

Наказ набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування. Оскільки документ опублікували в Офіційному віснику (№82) 29 жовтня, зміни почнуть діяти з 9 листопада 2021 року.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: