В Україні запускають Е-лікарняні (поки в тестовому режимі)

В Україні запускають Е-лікарняні (поки в тестовому режимі)

Заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер зазначає, що в міністерстві розробляють базовий функціонал електронних медичних висновків, розпочинається тестування електронних лікарняних.


Читайте також:

Лікарняні тривалістю до 10 днів можуть видавати лікарі-ФОП

Затверджено накази про застосування програмних РРО

До Закону №466 хочуть внести правки, а книги обліку ФОПів - скасувати!

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


Про це він сказав під час брифінгу. 

"Зараз в електронній системі охорони здоров'я розробляється базовий функціонал електронних медичних висновків. Це революційна історія для нашої медицини. Тому що всі ті висновки, які отримуються зараз в паперовій формі, мають бути в майбутньому в електронному вигляді... Це скоротить наш час, це надасть нам зручності і ми можемо з цією інформацією далі працювати", - розповів Кучер.

Він пояснив, що одним з таких висновків є листки тимчасової непрацездатності - лікарняні. Також, за словами Кучера, наразі в розробці заходиться висновок про народження дитини в рамках проекту E-малятко. "Це були перші висновки, які йдуть зараз в черзі на реалізацію. Такі висновки будуть створюватися лікарем на підставі медичних даних через кабінет системи eHealth у відповідності до того, якою медичною системою користується лікар у своєму медичному закладі. Це буде уніфікована система, і ми робимо максимально все для того, щоб лікарям це було зручно, швидко, щоб воно не зависало, працювало", - розповів представник міністерства. Як зазначив Кучер, наразі в питанні переходу на електронні лікарняні відбувається підготовка нормативно-правових актів, які забезпечать роботу цих документів.

За його словами, наразі є дві моделі розвитку проекту:

"Спрощена система". Партнери з Пенсійного фонду розробили спеціальний веб-інтерфейс на сайті фонду, де лікар за допомогою електронного цифрового підпису може вносити інформацію про пацієнта. Далі в автоматичному режимі всім службам ця інформація буде надаватися з бази даних ПФ.

Це дозволить запустити електронні лікарняні до кінця літа. МОЗ до 10 липня приймає від усіх відповідних медзакладів, які хочуть брати участь в тестуванні цієї системи, форми реєстрації.

А також Цільова модель, яка полягає в тому, що коли в базі даних eHealth є дані про пацієнта, лікар зможе виписувати е-лікарняні з мінімальною кількістю дій.

Повноцінна модель буде впроваджена на початку 2021 року і буде інтегрована в будь-яку медичну інформаційну систему, при цьому не буде залежати від форми власності медустанови.

Нагадаємо, другий етап медичної реформи в Україні стартував 1 квітня.

Через її недоліки і критику в суспільстві, зокрема, серед медиків, президент Володимир Зеленський закликав Міністерство охорони здоров'я переглянути реформу.

 

 

Джерело: Дебет-Кредит та  Бухгалтер

Редактор: Михайло Яремчук, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: