ПН з помилкою у даті складання на постачання товарів неплатнику ПДВ: як виправити?

ПН з помилкою у даті складання на постачання товарів неплатнику ПДВ: як виправити?

Якщо платником податку було складено та зареєстровано в ЄРПН податкову накладну, у якій допущено помилку у даті складання, така помилка не може бути виправлена шляхом коригування показників такої податкової накладної. У цьому випадку платник податку зобов’язаний скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну з правильною датою складання (датою виникнення податкових зобов’язань) та вивести в нуль (обнулити) показники податкової накладної, яка містить помилку у даті складання (зайво складеної податкової накладної).

Особливості складання розрахунку коригування до податкової накладної, зайво складеної на операцію з постачання товарів/послуг (у тому числі до податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю)), визначено п. 24 Порядку № 1307. При цьому згідно з зазначеним пунктом такий розрахунок коригування складається лише у разі, якщо в ЄРПН зареєстровано дві або більше податкових накладних, складених на одну операцію з постачання товарів/послуг.

Складання розрахунку коригування до податкових накладних, зайво складених на операцію, передбачено окремо для випадків, коли розрахунки коригування до таких податкових накладних не було складено та зареєстровано в ЄРПН, та окремо для випадків, коли до податкових накладних, зайво складених на операцію, вже були складені та зареєстровані в ЄРПН розрахунки коригування.

Зокрема, п. 24 Порядку № 1307 передбачено, що у разі реєстрації в ЄРПН двох і більше податкових накладних, складених на одну операцію з постачання товарів/послуг, постачальник (продавець) складає розрахунок коригування до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна та не зареєстровано розрахунки коригування до неї, у такому порядку:

  • у верхній лівій частині розрахунку коригування у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» зазначається тип причини 20, при цьому позначка «X» не проставляється;
  • у заголовній частині розрахунку коригування у полі «до податкової накладної» зазначаються дата і номер податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна;
  • в інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеної га зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної» розрахунку коригування зазначаються дані щодо податкової накладної, правильно складеної та зареєстрованої в ЄРПН.

Показники табличної частини такого розрахунку коригування заповнюються у загальному порядку (виводять в нуль показники податкової накладної, зайво складеної на операцію).

У разі складання розрахунку коригування з типом причини 20 до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна, до якої раніше не складався розрахунок коригування, такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем), який був зазначений у податковій накладній, що коригується, крім випадків, передбачених Порядком № 1307.

Зокрема, п. 25 Порядку № 1307 передбачено, що розрахунки коригування до податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) — платнику податку (за наявності законодавчих підстав для складання таких розрахунків коригування), підлягають реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем).

При цьому, якщо податкова накладна складена і зареєстрована в ЄРПН без факту здійснення господарської операції, розрахунок коригування до такої податкової накладної складається у звичайному порядку.

/ІПК від 26.04.2019 р. № 1880/6/99-99-15-03-02-15/ІПК/

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: