Для бізнесу відмінили плату за оренду на час карантину

Для бізнесу відмінили плату за оренду на час карантину

Парламент звільнив наймачів від оренди за користування майном з моменту встановлення карантину Кабінетом Міністрів 11 березня, до його завершення. Про це йдеться в ухваленому законопроекті № 3275.

За відповідний документ проголосували 312 депутатів під час позачергового засідання Ради 30 березня. 

А також вводять інші спрощення для бізнесу в зв'язку з епідемією COVID-19.

Що пропонує законопроект №3275

Основні новини:

  • Для бізнесу, який не може скористатися орендованими приміщеннями під час карантину, відміняють плату за оренду на цей період.
  • ФОП на єдиному податку підвищують ліміти: для 1-ї групи - 1 мільйон, для 2-ї групи - 5 мільйонів, для 3-ї групи - 7 мільйонів.
  • Місцева влада може встановити податкові знижки по єдиниму податку (єдиний податок платиться в місцевих бюджетах, а не в держбюджет).
  • Мораторій на планові перевірки видається до 30 липня, а штраф і пеня по ЄСВ - до 31 травня.
  • У Трудовий кодекс ввели поняття дистанційної та гнучкої системи робочого часу.
  • В Цивільному кодексі продовжили строки позовної давності та права придбання частки.
  • Продовжили терміни по штрафним санкціям на короткий термін, капітальне будівництво, проектні та дослідницькі роботи, а також гарантійні строки для товарів.
  • Суми, направлені на боротьбу з COVID-19, звільняються від податку на прибуток і можуть включатися в податкову знижку.
  • Ліки та засоби для боротьби з вірусами звільняються від ПДВ. Перелік визначає Кабмін.
  • Встановлюється нульовий акциз для виробництва спирту для антисептиків.

 

Читайте також:

Нововведення для бізнесу в період COVID19. Які нюанси треба знати?

Всі соціальні виплати під час особливого стану люди отримуватимуть за графіком!

Уряд розширив дозволені види діяльності в умовах надзвичайної ситуації в країні

 

Закон передбачає, що звільнення від плати здійснюється відповідно до частини 6 (наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає) статті 762 (плата за користування майном) Цивільного кодексу.

Звертаємо увагу! Арендатор звільняється від плати, якщо він не може використовувати майно. У законі немає точних висновків, що можна вважати «використанням» майна, тому в кожному випадку, радимо детально вивчати договір, і бути в контакті з арендодавцем (власником).

На час дії карантину також продовжуються терміни загальної та спеціальної позовної давності, переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності, припинення поручительства, права на оскарження дій виконавця заповіту, позовної давності, що застосовується до вимог у зв'язку з недоліками проданого товару, яка застосовується до вимог про розірвання договору дарування, а також, що застосовується до вимог, котрі випливають із договору найму.

Як розповів у коментарі «Слово і діло» юрист Андрій Вігірінський, ухвалений Радою закон допоможе лиш тим, хто орендує приміщення відповідно до договору. А в інших випадках – орендар і орендодавець мають домовлятися полюбовно.

Також нагадаємо, 27 березня в ефірі «Право на владу» заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що держава запропонує власникам квартир «йти на зустріч» квартиронаймачам. За словами чиновника, нація має об'єднатися, тому що настав той випадок, коли «багаті мають поділитися з бідними», прощаючи їм платежі та борги за оренду.

 

За матеріалами ain.ua та slovoidilo.ua

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

Читайте також: