Важливі зміни та події у травні

Важливі зміни та події у травні

11 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у травні 2020 року.

1) Розпочнемо з найприємнішого... Традиційно травень починається з вихідного дня. Адже 1 травня є святковим за КЗпП - День праці. Також додатковий вихідний будемо мати 9 травня, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Відповідно у травні матимемо двічі по три вихідні поспіль. Загалом же наступного місяця буде 19 робочих днів та 12 вихідних.  

Читайте також: 

Травневі вихідні – 2020: скільки днів будемо відпочивати та як працює ГК Інтелектуальний сервіс

2) Індексація зарплати — нюанси у травні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у березні 2020 року становив 100,8%.

Але він впливає на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у травні 2020 року для тих роботодавців, які підвищували оклади у лютому 2019 року (розмір коефіцієнта – 3,2%). Такі роботодавці будуть вперше індексувати зарплату. Для інших роботодавців нарахування індексації залишається на рівні січня-квітня 2020 року. 

3) З 1 травня розпочнеться індексація пенсій

Як зазначила міністр соцполітики, середній розмір підвищення після індексації становитиме 260 гривень. Тим пенсіонерам, яким пенсії обчислені з урахуванням страхового стажу для жінок 30 років, для чоловіків - 35 років, встановлений мінімальний гарантований розмір пенсій - не менше 2100 гривень. Про це читайте туттут та у самій постанові КМУ №251.

4) З 1 травня запроваджуються нові акцизні марки для алкогольних напоїв

Кабмін постановою від 12.02.2020 р. № 74 затвердив нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва. Як вони виглядатимуть - дивіться тут.

5) 3 травня наберуть чинності деякі зміни до КПК у зв'язку з карантином

Законом №558 внесено зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період дії карантину. Більшість цих змін набрали чинності 23 квітня. Лише одна норма набере чинності 3 травня. За нею, під час досудового розслідування та під час судового розгляду клопотання про продовження строку тримання під вартою подається не пізніше ніж за десять днів до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

6) З 4 травня зміняться ліцензійні умови провадження освітньої діяльності

4 травня 2020 року набере чинності постанова КМУ від 03.03.2020 р. №180, якою вносяться до Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності. 

7) До 11 травня діятиме карантин в Україні (якщо знову не продовжать)

Загальнонаціональний карантин продовжено до 11 травня 2020 року – відповідне рішення Уряд ухвалив 22 квітня 2020 року. Якщо не буде різкого збільшення кількості захворювань, вже з 12 травня розпочнеться поступовий вихід України з карантину. В Уряді розповіли, що він складатиметься з п'яти етапів. 

Читайте за темою: 

Увага: карантин продовжено до 11 травня!

8) Не пропустіть! 12 травня - граничний термін подання звітності за I квартал 2020 року.

А це декларація з ПДВ, декларація з податку на прибуток, форма №1ДФ, декларація "єдинника" III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів скоро з'явиться у Блозі бухгалтера, слідкуйте за новинами!

Читайте також:

Депутати хочуть встановити 10-відсоткову ставку ПДВ лише кільком видам бізнесу

9) З 16 травня діятиме Закон щодо аудиту безпеки автодоріг

Закон №200, зокрема, запроваджує аудит безпеки автодоріг на стадії їх проектування та після введення в експлуатацію та перевірку безпеки автодоріг під час експлуатації. Крім того, передбачена обов'язковість проведення аудиту на міжнародних і національних автошляхах.

10) 20 травня - граничний строк сплати податкових зобов'язань за І квартал 2020 р. Яких саме - дивіться у податковому календарі тут.

11) З 20 травня діти переселенців харчуватимуться безкоштовно

20 травня набере чинності Закон від 16.01.2020 р. №474-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб".
 

Джерело «Дебет-Кредит»

 

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

 

Читайте також: