Звільнення від сплати єдиного податку для І та ІІ груп в період карантину

Звільнення від сплати єдиного податку для І та ІІ груп в період карантину

В країні прогнозується падіння економіки, перші наслідки якої ми вже відчули на собі. Держава ж з свого боку вживає заходи щодо пом'якшення наслідків.

Отже, чи бути тимчасовому звільненню від єдиного податку? Бути! Але це стосується не кожного... 

На підставі Закону № 540-ІХ від 30.03.2020р. органи місцевого самоврядування тепер мають право зменшити ставки єдиного податку (для І та ІІ груп).


Читати також:

За яких умов ФОП можуть бути платниками ЄП першої – третьої групи?

Звітність підприємців на єдиному податку в 2020 році

Шпаргалка для сплати єдиного податку

Для єдинників І-ІІІ груп планують підвищити граничні доходи


Даним Законом було внесено зміни до податкового кодексу, у вигляді доповнення підрозділу 10 розділу XX пунктами 526, та 527, які набрали чинності 02.04.2020 р. та згідно із яким органам місцевого самоврядування надано право у 2020 році прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку.

Назважаючи на те, що зміна ставка єдиного податку вирішуєтья на місцевому рівні і в межах поточного року все ж таки потребує згоди Парламенту. Оскільки відповідно до положень п.п. 12.4.3 ПКУ, органи місцевого самоврядування не можуть протягом бюджетного періоду, змінювати своє рішення щодо затвердженого на поточний рік розміру ставок місцевих податків та зборів, об'єкта їх оподаткування, порядку справляння чи надання податкових пільг.

Пройшло вже достатньо часу, та міські, селищні, сільські ради не поспішають приймати рішення щодо зменшення ставок єдиного податку, а деякі просто відмовляються включати дане питання у порядок денний засідання сесії.

Прес-служби деяких міських рад та відкритих інформаційних джерел повідомляють про прийняття рішення щодо зменшення ставок єдиного податку для платників І і ІІ груп.

У Львові 28 квітня, на засіданні сесії, прийнято ухвалу щодо звільнення від сплати єдиного податку на квітень-травень.  Встановлена ставка єдиного податку 0% для І, ІІ груп підприємців, які не вели діяльність під час карантину, згідно КВЕД, діяльність яких була під забороною.

22 квітня на засіданні позачергової сесії міськради у Івано-Франківську прийнято рішення зменшити ставку єдиного податку до 0% на період з 1 по 30 квітня 2020 року для платників єдиного податку І та ІІ групи, які зареєстровані на території Івано-Франківської міської об’єднаної територіальної громади та на яких поширюються обмеження, передбачені підпунктом 8 пункту 2 Постанови Кабміну від 11.03.2020 р. № 211. Дана ставка застосовується до суб’єктів підприємницької діяльності, які до першого липня 2020 року подадуть до Івано-Франківського управління Головного управління ДПС в області відповідну заяву щодо застосування пільги із зазначенням виду та місця здійснення діяльності.

15 квітня Чернівецька міська рада прийняла рішення звільнити від сплати податку підприємців І та ІІ груп з 1 травня і по 30 червня . На період карантину для платників єдиного податку І та ІІ групи, робота яких заборонена, встановили ставку 0 % від розміру прожиткового мінімуму.

Підприємців 1-ї і 2-ї групи Тернопільської міської територіальної громади звільнять від сплати єдиного податку за квітень 2020. Мова йде виключно про тих підприємців, які під час карантину не працюють. Відповідне рішення “Про заходи підтримки суб’єктів підприємницької діяльності на період дії карантину” розглянули питання під час засідання виконавчого комітету 22 квітня.

У Черкасах вирішено тимчасово, на період карантину, для суб’єктів господарювання, робота яких заборонена відповідно до постанови Кабміну від 11.03.2020 р., встановлено: для І групи платників єдиного податку – 0% розміру прожиткового мінімуму, для ІІ групи – 0 % мінімальної заробітної плати.

У Житомирі планують зменшити ставку податку та встановити ставку  в розмірі 0% від суми податкових зобов’язань для платників єдиного податку  з 01.04.2020 р. по 30.04.2020 р. для платників єдиного податку I та II груп, робота яких заборонена, окрім суб’єктів господарювання, що визначені підпунктом 3 пункту 2 постанови КМУ від 11.03.2020 р. № 211 та рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради від 11.03.2020 р. № 295 «Про введення обмежувальних заходів щодо недопущення поширення коронавірусної інфекції COVID-19 на території Житомирської міської об'єднаної територіальної громади» зі змінами, з обов’язковим наданням заяви до 31 грудня 2020 року із зазначенням місця здійснення та видів діяльності. Для отримання пільги  підприємці мають  подати заяву до 31 грудня.

Зменшено ставки єдиного податку також у містах Мукачево, Дрогобич, Нетішин, Підгородне та інших.

Інформація оновлюється, крім того не усі рішення міських рад опубліковані на їх сайтах. Ряд міст, за попередньою інформацією, відмовились від включення питання щодо звільнення від спалати єдиного податку до порядку денного. Рекомендуємо переглядати інформацію на сайті Вашого органу місцевого самоврядування.

 

Джерело: Бухгалтер 911

Редактор: Михайло Яремчук, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: