Звітність підприємців на єдиному податку в 2020 році

Звітність підприємців на єдиному податку в 2020 році

1. По єдиному податку: терміни подачі звітності в 2020 році по групах:

1-ша група і 2-га група в 2020 році Подає річний звіт за 2019 рік до 02 березня 2020 року включно (підстава п.296.2 та п. 49.18.3. Податкового кодексу).

Надалі 1-ша і 2-га групи не подають квартальні звіти в 2020 році.

3-тя група подає щоквартальні звіти (підстава п.296.3 та п. 49.18.2. Податкового кодексу)

Терміни подачі звітів:

за IV квартал 2019 - до 9 лютого 2020 (включно)
за І квартал 2020 року - до 09 травня 2020 (включно)
за II квартал 2020 року - до 09 серпня 2020 (включно)
за ІІІ квартал 2020 року - до 09 листопада 2020 (включно)
за IV квартал 2020 - до 9 лютого 2021 (включно)

Форма подачі звітів по єдиному податку:

Звіти за єдиним податком можуть подаватися на паперових носіях та в електронному вигляді. Обов'язок подання звітів виключно в електронному вигляді лежить тільки на великих і середніх підприємствах (обіг від 70 млн. грн на рік) (вимога п. 49.4 Податкового кодексу).
Підприємці (СПД, ФОП) на єдиному податку не зобов'язані здавати звіт в електронному вигляді, вимоги податкової - це СВАВІЛЛЯ. Скаржтеся. Надсилайте звіт поштою, але не забувайте, що звіт потрібно відправити поштою не пізніше ніж за 5 днів до граничного терміну.

Способи подачі звітів по єдиному податку:

а) особисто підприємцем або довіреною особою;
б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення !!! (Не пізніше ніж за 5 календарних днів до закінчення граничного строку подання звітів);
в) засобами електронного зв'язку в електронній формі (радимо M.E.Doc, веб-сервіс СОТА).

Щоразу бігаєш та стоїш в довгих чергах, щоб сплатити податки? Тепер в цьому немає необхідності!
В СОТА сплатити податки можна ОНЛАЙН! Відпочивай, поки інші бігають!

2. По єдиному соціальному внеску ЄСВ подається тільки річний звіт.

Термін подачі річного звіту з ЄСВ за 2019 рік до 09 лютого 2020 року (включно). (Підстава п. 2 Розділу ІІІ Наказу Мінфіну № 435 від 14.04.2015)
НЕ подають звіти!!! ФО-П на єдиному податку, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами, або досягли віку, встановленого ст 26 Закону Украині "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування", і отримують відповідно законом пенсію або соціальну допомогу. (Підстава п. 3 Розділу ІІІ Порядку формування та подання звіту з ЄСВ Наказ Мінфіна №435 від 14.04.2015р.)

Форма і способи подачі звітів по ЄСВ:

1. В електронному вигляді, якщо ви маєте електронний підпис.
2. На паперових носіях, якщо у вас найманих працівників не більше п'яти. Звіт подається до податкової (до фіскальної) служби особисто підприємцем або за дорученням.
3. Якщо найманих працівників більше п'яти, то на паперовому носії + в електронному вигляді на флешці або CD / DVD. Звіт подається до податкової особисто підприємцем або за дорученням.
4. Відправляється поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення!!! (Не пізніше ніж за 10 календарних днів до закінчення граничного строку подання звітів. Див. П. 1 розділу ІІ Наказу Мінфіну № 435 від 14.04.2015)

Види звітів, які подаються приватним підприємцем (СПД, ФО-П) в 2020 році:

1. Податкова декларація платника єдиного податку-фізичної особи-підприємця в 2020 році.

а) 1-ша група і 2-га група. Подає річний звіт за 2019 рік до 02 березня 2020 року включно. Декларація подається за новою формою.

Заповнити та роздрукувати декларацію онлайн можна тут >>

Приклад заповнення декларації для 2-ї групи.
Приклад заповнення декларації для 1-ої групи.

б) 3-тя група. Підприємець, який зареєстрований як СПД зобов'язаний в строки, які вказані вище, подати податкову декларацію платника єдиного податку-фізичної особи-підприємця. Декларація подається за формою.

Заповнити та роздрукувати декларацію онлайн можна тут >>

Приклад заповнення декларації для 3-ої групи за 2020.

2. Податкова звітність за формою 1-ДФ.

Якщо приватний підприємець (СПД, ПП, ФО-П) здійснював оплату на користь іншої фізичної особи, в тому числі підприємця на єдиному податку, або виплачував зарплату найманим працівникам, то він зобов'язаний подати Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою 1 ДФ.

Розрахунок подається 1 раз в квартал. Терміни подачі отчетсності за формою 1-ДФ:

за IV квартал 2019 - до 9 лютого 2020 (включно)
за І квартал 2020 - до 09 травня 2020 (включно)
за II квартал 2020 року - до 09 серпня 2020 (включно)
за ІІІ квартал 2020 - до 09 листопада 2020 (включно)
за IV квартал 2020 року - до 9 лютого 2021 (включно)

3. Звітність по єдиному соціальному внеску в 2020 році.

Квартальна звітність з ЄСВ не подається, тільки щорічна. Останній термін подачі звіту з ЄСВ за 2019 рік - 09 лютого 2020 року. (Підстава п.3.2. Порядку формування та подання звіту з ЄСВ Порядку формування та подання звіту з ЄСВ)
Підприємці (СПД, ФОП) - платники єдиного податку (крім підприємців пенсіонерів за віком або інвалідів, які отримують пенсію або соціальну допомогу) зобов'язані оплачувати ЄСВ і подати звіт за нарахованим в 2019 році єдиний соціальний внесок.
Звіт за нарахованим ЄСВ подається до податкової інспекції до 09 лютого 2020 року включно. У податкову подається Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного податку Форма №Д5. (Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеска Форма №Д5.).
Подається тільки 1 сторінка звіту і Таблиця № 1
Зразок заповнення звіту з ЄСВ єдиний соціальний внесок 2020 рік >>>>

Читайте також: 
Податківці починають оприлюднювати нові рахунки для сплати ЄСВ, які діятимуть з 3 січня 2020 року

Звітність для СПД, які були протягом року і на єдиному податку і на загальній системі оподаткування:

Ніяких офіційних роз'яснень з цього приводу не існує, але Юрінком рекомендують виконати наступні дії:
якщо протягом року ви були в якомусь з кварталів на загальній системі, то зобов'язані подати декларацію про майновий стан;
якщо протягом року ви були на єдиному податку в 4 кварталі, то здавайте і декларацію про майновий стан і декларацію про єдиний податок.

1. Якщо підприємець протягом календарного року був в різні податкові періоди на різну систему оподаткування, то рекомендуємо подавати такі звіти:
а) Для тих, хто спершу (І-ІІІ квартал) був на загальній системі, а потім перейшов на єдиний, то слід подати звіт по ЄСВ, єдиним податком (в декларації заповнювати тільки ті квартали, в яких Ви були на єдиному податку, за аналогією з образами 1-я група, 2-я група і декларацію про майновий стан. 
б) Для тих, хто спершу (І-ІІІ квартал) був на єдиному податку, а потім перейшов на загальну систему, то слід подати звіт по ЄСВ та декларацію про майновий стан.
Декларацію по єдиному податку слід подавати лише 1-й групі і 2-й групі, так як 3-тя група здає квартальну звітність, відповідно повинні були бути подані за підсумками кварталів. Терміни дивимося вище.

2. Якщо ви були в різні періоди року на різних групах:
а) Якщо з початку року були на 1-й групі або 2-й групі, а потім перейшли на 3-ю групу, то подаєте комбінований звіт. Наприклад в третьому кварталі були на 1 групі або на 2-й групі, а в останньому були на 3-й групі, то в першому випадку заповнюєте ІІ і V розділи за зразком, а в другому III і V розділи за зразком, АЛЕ заповнюєте тільки ті квартали, де були на 1-й або 2-й групах, відповідно і в кінці заповнюєте ІV і V розділи за зразком, вказуючи при цьому сосокупний дохід по всіх групах протягом усього року.
б) Якщо спершу були на 3-й групі, а потім на 1-й або 2-й групах то заповнюєте тільки розділи, які стосуються 1-й або 2-ї груп, але сукупних дохід вказуєте по всіх групах за рік.

Звіт з ЄСВ за 2019 рік слід подавати, якщо ви були зареєстровані як ФОП хоча б 1 день протягом року.

Штрафи за несвоєчасну подачу або неподання звітності

Підприємці незалежно від результатів діяльності повинні подавати звіти з ЄСВ і єдиним податком, а підприємці працювали хоча б 1 квартал на загальній системі додатково декларацію про майновий стан.

До порушників даного положення можуть застосовуватися штрафні санкції:
Звіт з ЄСВ - Штраф за неподання або несвоєчасне подання звіту з ЄСВ 340-510 грн (ст. 165 прим. 1 КУпАП) за перше порушення і 510-680 грн за повторне порушення.
Декларація по єдиному податку - Штраф за неподання звіту по єдиному податку - 170 грн (ст. 120.1 НК) і 1020 грн при повторному порушенні.
Декларація про майновий стан - Штраф за неподання декларації - 170 грн (ст. 120.1 НК) і 1020 грн при повторному порушенні.
Податковий розрахунок 1 ДФ - Штраф за неподання розрахунку 1 ДФ - 170 грн (ст. 120.1 НК) і 1020 грн при повторному порушенні.

Джерело: Юрінком

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

Сплатити податки в режимі online:

ПРИДБАТИ ВЕБ-СЕРВІС СОТА

ТОП-10 корисних публікацій про роботу з веб-сервісом СОТА:

  1. Зручний документообіг з СОТА на Вашому Смартфоні (ЧИТАТИ)
  2. Маршрути первинних документів у веб-сервісі СОТА (ЧИТАТИ)
  3. Довільне підписання та багато інших лайфхаків у веб-сервісі «Сота» (ЧИТАТИ)
  4. Чому я обираю "СОТА" і як це спростило моє життя (ЧИТАТИ)
  5. Інструмент електронного документообігу в веб-сервісі СОТА (ЧИТАТИ)
  6. Автопродовження Електронних підписів у веб-сервісі «СОТА» (ЧИТАТИ)
  7. Як почати роботу в СОТА (ЧИТАТИ)
  8. Графічне відображення у веб-сервісі СОТА (ЧИТАТИ)
  9. Реєстр первинних документів в СОТА (ЧИТАТИ)
  10. Переваги роботи для ФОП в СОТА (ЧИТАТИ)

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram

Читайте також: