Довідковий об'єднаний звіт. Нюанси та можливі рішення

Довідковий об'єднаний звіт. Нюанси та можливі рішення

Податковий розрахунок типу «Довідковий» – це розрахунок, який подається платником єдиного внеску з типом «Звітний». В його додатки вносять інформацію щодо призначення застрахованим особам матеріального забезпечення та страхових виплат.

Зверніть увагу, версія програми повинна бути не нижче 7.11.042

Для формування «Довідкового» необхідно зайти до модуля «Облік персоналу» - «Результати розрахунку» - «Об’єднана звітність» - натискаємо «Створити» - обираємо потрібний квартал та «Вид звітності» – «Довідковий». Звіт створюється порожнім, для подальшого його заповнення (Мал.1).


Мал. 1

У сформованій відомості переходимо на вкладку «Працівники» та обираємо вид реєстру – «1. Список працівників ПДФО, ВЗ, ЄСВ». Тепер потрібно додати співробітника: «Реєстр» – «Вибір працівників за списком» (Мал.2).


Мал. 2
 

Коли саме слід подавати такий звіт?
 
«Призначення матеріального забезпечення за рахунок ФСС»

Подаємо звіт у тому випадку, коли для перевірки заявленої суми лікарняного за рахунок ФСС, фахівцям ФСС потрібно знати суму зарплати, яка ще не увійшла до звітних даних та не потрапила до Реєстру соціального страхування.

У такому випадку «Довідкова» подається з типом «Для призначення інших соціальних виплат». Додаток 6 в такому випадку не подається.

Подати такий податковий розрахунок потрібно до/в період подання заяви-розрахунку для виплат лікарняних у ФСС.

Наприклад, лікарняний починається з 15 липня. А дані за період з липня 2020 року по червень 2021 року уже містяться в реєстрі, бо за ці періоди було подано звітність. Отже, «Довідковий» податковий розрахунок потрібно подати за квітень, бо він входить у 2 квартал, за який звітність ще не подавалась.
 

«Призначення виплат по безробіттю» 

Коли звільнений працівник після звільнення стає на облік у центрі зайнятості і йому призначається відповідна допомога.

У такому випадку «Довідкова» подається з типом «Для призначення інших соціальних виплат». Додаток 6 в такому випадку також не подається.

Подати такий податковий розрахунок потрібно на прохання працівника або центру зайнятості. На всіх звільнених подавати недоцільно.
 

«Нарахування пенсії» 

Звіт подається, якщо працівник (звільняючись чи продовжуючи працювати) набуває (за віком, стажем та іншими умовами) права на отримання пенсії.

В такому випадку «Довідкову» подаємо з типом «Для призначення пенсії». Додаток 6 потрібно подати, якщо працівник має спеціальний стаж для нарахування пенсії.

Такий податковий розрахунок подають на прохання працівника або ПФУ.
 

 

Розглянемо основні моменти, які варто знати про формування «Довідкового»:

1. Тип «Довідковий» завжди використовується разом з типом «Звітний».

2. Відповідальність за неподання «Довідкового» звіту не встановлена, але неподання буде означати неможливість отримання допомоги від ФСС, по безробіттю та пенсії вчасно.

3. Помилку у «Довідковому» можна виправити лише одним способом – подати новий правильно створений «Довідковий», він замінить собою неправильні дані (чого не буває зі «Звітним»). 

Обов'язково необхідно дотримуватися нумерації, це стосується навіть неприйнятого «Довідкового». Під час його копіюванні треба вказати наступний порядковий номер розрахунку.

4. В одному «Довідковому» звіті, можна показати дані лише по одному працівнику. Сюди ж потрапляє вся інформація про нього. Тобто, в один податковий розрахунок потрапляють усі потрібні додатки.


Зверніть увагу! 
Технічно, програмне забезпечення дає можливість заповнити дані на кількох людей в одному звіті. Але під час відправлення такого звіту у квитанції № 2 приходить відмова. Зазначається, що звіт не прийнято (Мал. 3).


Мал. 3


5. Дані з «Довідкового» повинні бути відображені у «Звітному» податковому розрахунку, що буде подаватись на всіх працівників за відповідний квартал.

6. У Реєстрі застрахованих осіб дані «Довідкового» податкового розрахунку фіксують лише суму зарплати. Вони не впливають на страховий стаж.

7. Визначених строків подання «Довідкового» податкового розрахунку немає, але останнім днем подання є останній день цього кварталу (для 3 кварталу - це 30 вересня). 

Як тільки починається період подання «Звітного», довідковий за цей квартал вже не подається.

 

Важливо!
Рядки суми доходу по співробітникам або суми ЄСВ заповнювати не потрібно. Така «Довідкова» форма має інформаційний характер, тому на титульній сторінці сум не буде.

Якщо ж вам потрібно підтягнути в один звіт дані основного працівника та сумісника, то для цього вам потрібно сформувати тип «Довідковий» на кожну картку окремо (Мал. 4) та експортувати (Мал. 5).


Мал. 4


Мал. 5

І потім ці звіти можна імпортувати та консолідувати, для подальшого подання до ПФУ.

Під час імпорту документу в програму для подачі звітності ви можете зіткнутися з ситуацією, коли не підтягується прізвище вказаної у звіті особи. 

Для розв’язання цього питання потрібно оновити довідник працівників в програмі для подачі звітності.
 

 

«Довідковий» розрахунок не потрібно формувати, якщо:

1. Працівник хворів, але період хвороби оплачується за рахунок коштів роботодавця. Якщо хвороба триває не більше 5 календарних днів.

2. Особа, яка раніше працювала у вас стає на облік як безробітна, з виплатою допомоги по безробіттю.

3. Працівник, що звільняється планує самостійно працевлаштуватись. 

У випадку, якщо його плани зміняться, ви отримаєте звернення від Центру зайнятості про необхідність подання Розрахунку.

 

Отже, «Довідковий» розрахунок потрібно використовувати, коли у фондів не вистачає даних за окремими місяцями для обчислення та призначення виплат застрахованим особам, а Розрахунок з типом «Звітний» за цей період ще не подано.

Якщо у вас залишилися питання по формуванню «Об’єднаної звітності» з типом «Довідкова» за допомогою програмного комплексу ISpro, сертифіковані спеціалісти на лінії консультація завжди до ваших послуг.

+38 (095) 0364004;

+38 (098) 0364004;

+38 (073) 0364004.

Автор: Заболотовський Іван, кваліфікований спеціаліст по системі ISpro групи компаній Інтелектуальний сервіс 

#испро #купитьиспро #ISpro #ISproпридбати #системаіспро #іспрозарплата


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: