Сумісництво у 2024 році: внутрішні та зовнішні сумісники | ERP-ISpro

Сумісництво у 2024 році: внутрішні та зовнішні сумісники | ERP-ISpro

Практично у всіх підприємствах є працівники, які працюють за сумісництвом. Процедуру сумісництва спростили законодавством, а це означає, що для роботи за сумісництвом не потрібно надавати трудову книжку або отримувати дозвіл від адміністрації за основним місцем роботи. Навіть, не потрібно приносити довідки з основного місця роботи, для роботи за сумісництвом. Запис у трудову книжку можна зробити на власний розсуд, і тільки за основним місцем роботи після того, як працівник подає всі необхідні документи (наприклад, наказ на прийом) з іншого місця роботи.

Робота за сумісництвом розділяється на зовнішнього та внутрішнього сумісника, а ще є суміщення посад (не плутайте).

Зовнішній сумісник - працівник, який працює на декількох посадах, одна з яких, не в організації за основним місцем роботи.

Внутрішній сумісник - працівник, який має декілька посад в одній організації.

Тож якщо у співробітника є можливість і вільний від роботи, за основним місцем праці час, він може влаштуватися сумісником, як зовнішнім так і внутрішнім.

Суміщення посад - той випадок, коли співробітник в основний робочий час виконує і свою роботу, і за сумісництвом. Наприклад, заміняє колегу на час його відпустки, та отримує відсоток або повний оклад співробітника, якого замінює. Оплата праці за сумісництвом рахується пропорційно відпрацьованому часові.

А як же з відпустками? Чи має право сумісник на відпустку? Так, має. Відпустка надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи. Якщо за сумісництвом відпрацьовано безперервно більше 6 місяців. Якщо за посадою сумісника не вистачає відпрацьованого часу для повноцінної відпустки (24 календарних дні) то за таких умов, співробітник має повне право(за бажанням) взяти відпустку без збереження заробітної плати на термін до закінчення відпустки за основним місцем роботи. Також, співробітник має право на компенсацію відпустки, як за основним місцем роботи так і за сумісництвом.

За допомогою ERP-системи ISpro можна легко вести облік працівників, які працюють за сумісництвом та заносити їхні дані до Об’єднаної звітності.

Картка для сумісника заводиться до картотеки, як і картка основного працівника, лише з відміткою Сумісник (мал.1).


Мал. 1

Дані за сумісником у картці основного працівника відображаються сірим кольором. А в основній картотеці - курсивом (мал. 2)


Мал. 2

 Введіть свій облік легко разом з ERP-системою ISpro та кваліфікованою командою ГК "Інтелектуальний сервіс".

Більше інформації про ISpro: Бюджет тут

Більше інформації про ISpro: Освіта тут

Більше інформації про ISpro: ERP тут

Автор: Жучинська Наталія, провідний спеціаліст ISpro в ГК “Інтелектуальний сервіс”.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: