Імпорт платежів з клієнт-банку | ERP-система ISpro: Бюджет

Імпорт платежів з клієнт-банку | ERP-система ISpro: Бюджет

Мінфін наказом від 13.12.2022 р. №430 (зареєстрований в Мін'юсті  28.12.2022 р. за №1694/39030) вніс зміни до:

  • Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України;
  • Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами;
  • Порядку казначейського обслуговування небюджетних рахунків клієнтів.

Також була затверджена нова форма платіжної інструкції, замість термінів "платіжне доручення" та "розрахункові документи".

Платіжна операція - це внесення, переказ або зняття коштів між платником і одержувачем, а платіжна інструкція - це розпорядження ініціатора надавачу платіжних послуг щодо виконання платіжної операції. Розповідаємо про автоматизацію роботи з платіжними інструкціями за допомогою ERP-системи ISpro: рішення Бюджет.

В ERP-системі ISpro операції з платіжними інструкціями реалізовані у двох варіантах:

  • ручне внесення (через модуль "Платіжні документи");
  • автоматична обробка.

Автоматичну обробку платіжних інструкцій можемо налаштувати та запустити з модуля "Керування фінансовими розрахунками" - "Розрахункові й валютні рахунки" - "Клієнт-банк". В даному модулі є два розділи: "Вихідні" та "Вхідні".

Мал. 1

Розділ "ВИХІДНІ":

В даній таблиці міститься перелік не проведених платіжних доручень системи. Для оновлення таблиці вихідних документів вибирається пункт меню "Реєстр" -  "Оновити", перебуваючи на закладці "Вихідні". Для експорту документів у файл-приймач, клавішею "Пробіл" відмічаємо необхідні документи та обираємо пункт меню "Обробити вихідні" (або комбінація клавіш "Alt + E"). Всі зазначені документи потрапляють в файл, визначений у полях "Шлях до файлу вихідних".

Мал. 2

При обробці через "Клієнт-банк" Платіжного доручення, за яким створено відповідний документ, в "Виписці банку" прописується автоматично оплата по документам–підставам, які до нього відносяться.

Розділ "ВХІДНІ":

Підставою для заповнення закладки є банківська виписка. З банківської програми "Клієнт-банк" формується зовнішній файл, який є файлом-джерелом. Дані з цього файлу імпортуються на закладку "Вхідні". Для цього вибирається пункт меню "Реєстр" - "Оновити". У діалоговому вікні вказується повний шлях до файлу-джерела. Після цього на закладці з'являються записи, що задовольняють призначеному для користувача або стандартному фільтру. Далі проводяться вхідні документи по журналу банківських операцій в ERP-системі ISpro. 

Мал. 3

Для цього відмічаємо обрані для проводки документи і обираємо пункт меню "Обробити вхідні" (або комбінація клавіш "Alt + I"). У журналі платіжних документів, проведені через Клієнт-банк чернетки, набувають статусу Оплачено. У модулі "Головне меню" - "Керування фінансовими розрахунками" - "Розрахункові й валютні рахунки" - "Виписки банку" під відповідною датою операції автоматично створюються записи.

Мал. 4

Наприкінці, щоб провести ці документи до головної книги, потрібно цим випискам вибрати необхідну типову операцію, через пункт меню "Реєстр" - "Проводки", та після цього "Реєстр" - "Провести документ"

Результат імпорту та обробки документів можемо побачити, наприклад, в Оборотно-сальдовому балансі за вказаний період:

Мал. 5

Бажаєте дізнатися, як на практиці налаштувати та застосовувати автоматичний, і не тільки, імпорт з вашого клієнт-банку, але й експорт до нього, тоді звертайтесь до нас на лінію консультацій


Якщо вас цікавить програма українського розробника з широкими можливостями і ви в пошуках надійного партнера, звертайтеся за телефонами: (095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04, або залиште заявку тут

Більше інформації про ISpro: Бюджет тут

Більше інформації про ISpro: Освіта тут

Більше інформації про ISpro: ERP тут

Автор: Слизький Сергій, провідний спеціаліст ISpro в ГК “Інтелектуальний сервіс”.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Прямий ефір на тему ПРРО

Читайте також: