Види премій та особливості їх нарахування за допомогою ISpro

Види премій та особливості їх нарахування за допомогою ISpro

 

Зазвичай премії виплачують за високі трудові показники, зразкове виконання працівником своїх обов’язків, освоєння ним нової техніки або технології, за роботу в нічний час тощо. Втім кожна компанія самостійно визначає критерії, за якими вона виплачуватиме премії працівникам, а також умови оцінки результатів праці для отримання такої виплати та її розмір.

Для виплати премії конкретним працівникам керівник компанії має видати відповідний наказ. Зазвичай працівникові виплачують премію одночасно із заробітною платою. 

Тепер розглянемо приклади нарахування різних премій за допомогою програми ISpro. Щомісячна премія, разова премія, квартальна премія, річна премія та премія за період. Кожна премія має свій метод розрахунку.

У випадку коли ми маємо постійну щомісячну суму в премії, то її можливо завести в картці особового рахунку для цього потрібно зайти в Особові рахунки працівників –  та відкрити картку працівника якому буде нараховуватися постійна премія. В інших випадках вона заноситься через Універсальний документ.

Розглянемо перший варіант створення премії, через особовий рахунок працівника. Заходимо Головне меню - Облік персоналу - Облік праці та заробітної плати - Картотека - Особові рахунки працівників. Подвійним натиском лівої кнопки миші заходимо в особовий рахунок співробітнику.

У відкритому вікні розкриваємо Призначення і переміщення та заходимо в Постійні нарахування.

Через клавішу Insert або праву кнопку миші Створити, створюємо нове постійне нарахування. 

Вводимо дані та вибираємо потрібний нам вид оплати Щомісячна премія.

Далі вносимо: дата початку/дата закінчення, відсоток (рахується від окладу) або суму, джерело фінансування.

Натискаємо ОК та переходимо в розрахунковий лист для перевірки.

Зверніть увагу!!! Якщо постійна премія у співробітника потребує змін або закінчується, то в поточному записі ставимо дату закінчення, а, при зміні параметрів нарахування створюємо новий запис.

 

Спосіб другий. Для нарахування премій в програмі можемо використати підмодуль Універсальний документ, тут ви зможете завести нарахування премії одним списком для всіх працівників але з різними параметрами нарахування.  

Переходимо Головне меню - Облік персоналу - Облік праці та заробітної плати - Документ - Універсальний документ
Відкриваємо створений Універсальний документ, та через Insert або Реєстр - Створити створюємо новий документ.

Відкриваємо документ та через клавішу Insert створюємо новий документ, далі заповнюємо поля Найменування, Дата, Номер та відкриваємо його. В документі з правої сторони обираємо працівника та вид оплати Премія разова. Далі заповнюємо усі інші дані - за який період буде нарахування, проставляємо або відсоток або суму премії, вказуємо джерело фінансування.

Коли внесли усі дані, виходимо з документа та через Реєстр - Закрити документ закриваємо документ.

Переходимо в картотеку працівників та перевіряємо дані в розрахунковому листі працівника.

 

Далі аналогічним способом створюємо документ для квартальної премії. Але період збору змінюємо на ті місяці, за які будемо нараховувати премію. Для перегляду роз’яснення розрахунку натискаємо праву кнопку миші на документі та вибираємо Роз’яснення розрахунку. Закриття та передача розрахованих сум премій відбувається так само як і в попередньому прикладі.

Щорічна премія нараховується таким самим чином як і квартальна але вказується період збору за 12 місяців. Також хочу звернути вашу увагу на те, що річна премія, як і інші види премій, розраховується згідно постанови 100. І нараховувати її потрібно в січні поточного року, з січня по грудень минулого року для правильного майбутнього включення суми премії в розрахунок середнього. 

Так само нараховується і премія за період, де вказується відповідний період збору заробітку, потрібно правильно вказати місяці за котрі нараховуєте премію. 

А от якщо усі працівники мають різний відсоток або суму премії, тоді можливо додати її через розрахунковий лист вручну. Перейдемо до розрахункового листа: Облік персоналу - Облік праці та заробітної плати - Картотека - Розрахунковий лист. Далі підсвічуємо поле з постійним нарахуванням та через клавішу Insert. Далі добавляємо потрібний вид оплати. Наприклад, «Квартальна премія» та заповнюємо дані: Дата початку/Дата закінчення, відсоток (рахується від окладу) або суму, джерело фінансування.

Отже робота з преміями в програмі  є ідентичною, різниця у визначені періоду за який відбувається розрахунок та майбутнє включення такої премії у розрахунок середнього. 

Сподіваємося, що дана стаття буде корисною для Вас. Якщо залишилися запитання по роботі в системі будемо раді Вам допомогти на нашій лінії консультації куди ви зможете звернутися за телефонами: (095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04

 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: