Особливості трудових відносин й оплати праці внутрішніх сумісників у програмі ІSpro

Особливості трудових відносин й оплати праці  внутрішніх сумісників у програмі ІSpro

 

Для роботи за сумісництвом згоди власника або  уповноваженого ним органу за місцем основної роботи не потрібно.
Працівник не може виконувати в один і той же час (наприклад, із 9.00 до 18.00) роботу як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом. Підтверджують це й спеціалісти Мінпраці в листі від 16.01.2003 р. № 06/2-4/6. До речі, щодо працівників державних підприємств, установ і організацій подібне обмеження прописано на нормативному рівні — див. п. 1 постанови № 245.

Обмеження на сумісництво можуть запроваджуватися  керівниками державних підприємств, установ і організацій разом з профспілковими комітетами лише щодо працівників  окремих  професій та посад, зайнятих на важких роботах і на роботах  із  шкідливими або  небезпечними умовами праці, додаткова робота яких може призвести до наслідків, що негативно позначаться на стані їхнього здоров'я та безпеці виробництва. Обмеження також  поширюються на осіб, які не досягли 18 років, та вагітних жінок. 

Працівнику, якого приймають на роботу за сумісництвом на інше підприємство, слід пред’явити роботодавцю паспорт. Якщо робота за сумісництвом потребує спеціальних знань, роботодавець має право вимагати пред’явлення диплома чи іншого документа про набуту освіту або професійну підготовку. На підставі заяви працівника видають наказ про прийом на роботу за сумісництвом.

Трудова книжка працівника зберігається за основним місцем його роботи. Отже, запис до неї на роботі за сумісництвом не вносять. Проте за бажанням працівника, запис відомостей про роботу за сумісництвом провадять за основним місцем роботи окремим рядком на підставі витягів із наказів про роботу за сумісництвом (п. 2.14 Інструкції № 58).

У разі внутрішнього сумісництва трудові відносини за основною посадою та за посадою за сумісництвом оформлюють окремо. За кожною посадою визначають тривалість робочого часу, окремий порядок оплати праці, надання відпусток й інші істотні положення договору. Табель обліку використання робочого часу як зовнішніх, так і внутрішніх працівників-сумісників, ведеться окремо від табеля використання робочого часу за основним місцем роботи.

В програмі ІSpro є можливість вести облік внутрішнього сумісництва співробітника на підприємстві. Для внутрішнього сумісника відкривається кількість особових карток, що дорівнює кількості посад, які суміщаються. Кожна картка характеризується своїм табельним номером і своїм особовим рахунком. 

В особовому рахунку на закладці Призначення і переміщення - Сумісництво відображаються всі картки по яким працівник є сумісником.

Нарахування зарплати і розрахунок ПДФО на кожній картці суміщення ведеться автономно і без урахування відрахувань. При розрахунку ПДФО на головній картці співробітника враховується сукупний дохід за всіма картками і загальна сума відрахувань і пільг, тобто, на головній картці робиться повний перерахунок ПДФО. 

Додати вже існуючу картку сумісника до основної картки можливо через Призначення та переміщення - Сумісництво натиснувши Реєстр - Створити. Після цього з’явиться можливість вибрати табельний номер картки сумісника. 

При створенні запису по пункту меню Реєстр - Створити відкривається вікно cтворення особового рахунку сумісника, в якому заповнюються поля:

  • Табельний номер, під яким співробітник працює як сумісник,
  • Підрозділ,
  • Обліковий склад,
  • Дата введення в дію
  • Підстава (наказ)

Решта інформації заповнюється в створеному особовому рахунку сумісника. 

При створенні картки сумісника на підставі картки основного працівника автоматично копіюються дані виплат з картки основного працівника в картку внутрішнього сумісника. 

У полі Табельний номер є можливість обрати вільний табельний номер або ввести новий , вказуємо обліковий склад – Сумісник та Дату введення в дію та натискаємо ОК.

Після цього програма запропонує Наслідувати стажі та постійні нарахування основного працівника. 

Натиснувши ОК, програма скопіює всі дані з основної картки. На сформованому рядку пункту Сумісник по клавіші Enter здійснюється перехід до особового рахунку сумісника. 

У Розрахунковому листі основного працівника відображаються нарахування як по основній так і по картці сумісника. Нарахування та утримання сумісника відображаються сірим кольором та не включаються до суми Разом нараховано та Разом утримано. У Розрахунковому листі сумісника відображається інформація лише по суміснику.

Відпустка на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Термін дії картки суміщення визначається датою прийому на роботу і датою звільнення, зазначеними в особовій картці сумісника.
Якщо працівник працює за сумісництвом, але звільняється з основної роботи, робота за сумісництвом може стати основним місцем роботи. Оскільки робота за сумісництвом виконується на підставі трудового договору, то з працівником за його заявою розривається трудовий договір про роботу за сумісництвом і укладається новий трудовий договір про роботу на підприємстві на певній посаді шляхом видання наказу по це. 

В програмі у підрозділі Призначення і переміщення - Сумісництво в  меню Реєстр - Видалити видаляється особовий рахунок сумісника або посилання на сумісника. Після чого створений особовий рахунок сумісника існує незалежно від основного рахунку.

Сподіваємося, що дана стаття буде корисною для Вас!
Якщо залишилися запитання по роботі в системі будемо раді Вам допомогти на нашій лінії консультації куди Ви зможете звернутися за телефонами: (095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: