Компенсація виплати боргу по заробітній платі: нюанси нарахування та роз'яснення в системі ISpro

Компенсація виплати боргу по заробітній платі: нюанси нарахування та роз'яснення в системі ISpro

Компенсація провадиться відповідно до Закону України від 19.10.2000 р. №2050-ІІІ «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» та Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженого постановою Кабміну від 21.02.2001 р. №159.

Сума компенсації обчислюється як добуток нарахованого, але не виплаченого грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов’язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (далі ІСЦ) у відсотках для визначення суми компенсації.
ІСЦ для визначення суми компенсації обчислюється шляхом множення місячних ІСЦ за період невиплати грошового доходу. ІСЦ у місяці, за який виплачується дохід, до розрахунку не включається.

Розглянемо можливості системи для проведення оплати компенсації боргу. Для цього необхідно перейти по шляху Управління персоналом – Облік праці та заробітної плати – Параметри – Налаштування. На вкладці Види оплат необхідно перевірити наявність виду оплати «Компенсація невиплаченої зарплати». Якщо така операція відсутня, то необхідно її створити. Для цього по команді Реєстр – Створити приступаємо до створення виду оплати. Для цього, заповнюємо код, назву та обираємо метод розрахунку під номером 113 «Компенсація невиплаченої зарплати». Після цього зберігаємо даний вид оплати і можемо приступати до його нарахування. 

Далі приступаємо до виплати компенсації боргу невиплаченої заробітної плати. Для цього необхідно перейти за шляхом Відомості на виплату – Списки на перерахування, якщо виплата проходитиме через банк. Якщо виплата буде через касу, то переходимо в Платіжні доручення. Створюємо документ по команді Реєстр – Сформувати документи.

У вікні, що відкрилося необхідно обрати вид оплати, яким ми будемо виплачувати. Для прикладу візьмемо виплату зарплати. Далі необхідно встановити відмітки про врахування заборгованості за попередні періоди або компенсацію заробітної плати. 

Натискаємо кнопку ОК. В нас відбувається формування документу. Після формування, документ можна переглянути. Якщо все вірно, то ми його закриваємо і таким чином показуємо факт виплати компенсації. Розрахунковий лист працівника буде мати наступний вигляд:

Таким чином ми з вами розглянули принципи нарахування та виплати компенсації невиплаченої заробітної плати в системі ISpro, підведемо підсумки - для розрахунку необхідні наступні умови:

  1. Повинна бути заповнена таблиця індексів споживчих цін;.
  2. В налаштуваннях повинен бути створений вид оплати з методом розрахунку 113 «Компенсація невиплаченої заробітної плати»;
  3. Сформовані відомості на виплату з вимкненим параметром «Розрахунок компенсації невиплаченої заробітної плати»;
  4. Сформовані відомості на виплату з ввімкненим параметром «Розрахунок компенсації невиплаченої заробітної плати» або створена така відомість і сума визначена вручну за необхідності.

Сподіваємося, що дана стаття буде корисною для Вас.

Якщо залишилися запитання по роботі в системі будемо раді Вам допомогти на нашій лінії консультації куди Ви зможете звернутися за телефонами: (095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: