З 16 липня – оновлені правила звільнення від сплати за оренду нерухомості на час карантину

З 16 липня – оновлені правила звільнення від сплати за оренду нерухомості на час карантину

З 16 липня з моменту встановлення карантину і до його відміни (скасування) плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача. Про нові правила докладно поговоримо далі.

Зауважимо, що Законом №553 (який набрав чинності 18.04.2020 р.) пункт 14 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» ЦКУ викладено у новій редакції: «Встановити, що на час дії відповідних обмежувальних карантинних заходів, запроваджених Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), обставинами, за які наймач (орендар) не відповідає відповідно до ч. 2 ст. 286 Господарського кодексу Українич. 4 та 6 ст. 762 Цивільного кодексу України, також є заходи, запроваджені суб'єктами владних повноважень, якими забороняються певні види господарської діяльності з використанням орендованого майна, або заходи, якими забороняється доступ до такого майна третіх осіб». 

Читайте також:

Отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю неможливо

З 01.08.2020 р. фіскальні чеки за новою формою

Наслідки помилки в податковій накладній на копійку – розповіли податківці!

Затверджено порядок відкриття єдиного рахунку для сплати податків та ЄСВ

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:

Законопроектом №3377 цю норму буде викладено у новій редакції. Це підтверджує текст підписаного Закону Президентом.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон №692 було опубліковано в Голосі України від 15.07.2020 №118. Відповідно він почав діяти з 16 липня.

З 16 липня п. 14 розділу Прикінцеві та перехідні положення ЦКУ буде містити нові правила звільнення від сплати за оренду нерухомості на час карантину.

З моменту встановлення карантину і до його відміни (скасування) плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж усього часу, коли майно не могло використовуватися в підприємницькій діяльності наймача в повному обсязі через запроваджені обмеження та (або) заборони.

При цьому розмір плати за користування майном не може перевищувати сукупний (пропорційно до орендованої площі) обсяг витрат, які наймодавець здійснив або повинен буде здійснити за відповідний період для внесення плати за землю, сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і сплати вартості комунальних послуг.

Зазначені витрати покладаються на наймача як плата за користуванням майном за відповідний період пропорційно площі нерухомого майна, яку він наймає відповідно до договору, якщо договором не передбачений обов’язок наймача самостійно сплатити ці витрати повністю або частково. Тобто влада знову переглянула порядок. За новими правилами виходить, що не сплачувати орендну плату під час карантину можуть не тільки СГ з забороненими видами діяльності на цей час, але й всі, хто не проводив діяльність через карантин. При цьому орендарі все одно мають компенсувати податки та комунальні послуги за площу орендованої нерухомості.

Зверніть увагу! Ця норма не поширюється на суб’єктів господарювання, які впродовж дії карантину фактично здійснювали діяльність з використанням цього майна в своїй господарській діяльності в повному обсязі, а також на договори найму майна, яке належить територіальній громаді.

 

Джерело: «Дебет-Кредит»

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: