Не подали форму № 20-ОПП – можете стати ризиковим платником ПДВ

Не подали форму № 20-ОПП – можете стати ризиковим платником ПДВ

Якщо платник податків не подав форму №20-ОПП і в електронній базі ДПС відсутня інформація про об’єкти, які використовуються ним для ведення господарської діяльності, такий суб’єкт господарювання відноситься до списку ризикових платників ПДВ.

ДПС у Донецькій області інформує, що відповідно до п. 63.3 ПКУ платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти контролюючі органи за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням згідно з розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіна від 09.12.2011 р. №1588 із змінами та доповненнями, шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП (далі – форма №20-ОПП) протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку.


Читати також:

Мінекономіки порахувало норми тривалості робочого часу на 2021 рік

Із 1 вересня 2020 року зросте мінімальна зарплата — прийнято Закон

Форма № 1-ОПП vs повідомлення про головбуха

Перевірки Держпраці: кому слід очікувати трудових перевірок з 1 вересня?

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь

з будь-якими питаннями до Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!


Неподання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП, – тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

У разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

Але крім штрафів за неподання форми №20-ОПП суб'єкта господарювання підстерігають й інші неприємності. Зокрема, зростає ризик потрапити до переліку ризикових платників податків, що, у свою чергу, призводить до блокування податкових накладних, проблем із реєстрацією РРО, акцизних складів та отриманням ліцензій на торгівлю і зберігання пального.

Якщо платник податків не подав або несвоєчасно подав форму №20-ОПП, і в електронній базі контролюючого органу відсутня інформація про об’єкти, які використовуються ним для ведення господарської діяльності, такий суб’єкт господарювання відноситься до списку ризикових платників податку на додану вартість, а здійснювані ним операції відповідають критеріям ризиковості операцій. І як наслідки – блокування реєстрації податкових накладних, розрахунків коригування податкових накладних (далі – ПН/РК). Тому для подання пояснень та копій документів, що підтверджують реальність господарської операції, платнику податків необхідно довести необхідність матеріально – технічних ресурсів для здійснення такої операції (офісних, складських, виробничих та інших приміщень, обладнання, транспорту, земельних ділянок, тощо), відобразивши їх наявність у формі №20-ОПП. Якщо ця форма не подавалася, то її потрібно подати до того, як будуть подані документи для розблокування ПН/РК.

Крім того, у разі невідповідності видів діяльності платника тим основним засобам, які відображені ним у формі №20-ОПП, контролюючий орган має право відмовити в прийнятті Таблиці даних платника ПДВ. Тому суб’єкт господарювання повинен навести в поясненні інформацію про наявність у нього всіх матеріально-технічних та трудових ресурсів для впровадження діяльності згідно з тими кодами КВЕД, які зазначені в таблиці: власних та орендованих основних засобів. Контролюючий орган перевіряє відповідність і наявність цих об’єктів шляхом порівняння наданої інформації з інформацією електронної бази даних.

Нагадуємо, перевірити інформацію про свої об’єкти оподаткування можна в приватній частині електронного кабінету: «Електронний кабінет платника податків»/«Облікові дані платника»/«Відомості про об’єкти оподаткування».

Також звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які мають намір зареєструвати РРО/ПРРО: на обліку в контролюючому органу має перебувати і господарська одиниця (кафе, магазин), де буде використовуватись реєстратор розрахункових операцій. Якщо повідомлення за формою №20-ОПП з інформацію про відкриття такої господарської одиниці не подано до контролюючого органу, платнику податків буде відмовлено в реєстрації РРО/ПРРО.

Отримання ліцензії для торгівлі та зберігання пального також передбачає наявність необхідної матеріально-технічної бази, зокрема, спеціальних ємкостей (резервуарів). Відсутність зареєстрованих у формі №20-ОПП основних засобів – причина відмови у видачі ліцензії для ведення такого виду діяльності.

Відсутність об’єкта оподаткування або наявність у базі неповної чи помилкової інформації про нього буде перешкодою у процедурі реєстрації в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП) акцизних складів (далі – АС). Згідно з пп. 14.1.6 ПКУ АС є об’єктом, пов’язаним з оподаткуванням.

Головне управління ДПС у Донецькій області наголошує, що надання податкової форми №20-ОПП є одним із ключових індикаторів реальної господарської діяльності платників податків.

 

Джерело: Дебет-Кредит

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: