Заповнюємо ПН на неплатника ПДВ

Заповнюємо ПН на неплатника ПДВ
Ключові слова: платник ПДВ, заповнення рядка, постачання товару
 

Дніпропетровські податківці області нагадали про обов'язок платника ПДВ скласти податкову накладну (ПН) у разі виникнення податкових зобов’язань, згідно з нормами,що встановлені п. 201.1 ст. 201 ПК).

Але згідно п. 8 Порядку заповнення ПН (наказ №1307), в накладній потрібно заповнювати графу «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини»  (ставиться «X» із зазначенням причини) у ряді причин, що визначені пунктами 10-15 Порядку №1307:

Так, у раз постачанн товарів чи послуг контрагенту, що не є платником ПДВ, в ПН за щоденним підсумком операцій вказується тип причини:

  • «02» – складена на постачання неплатнику податку;
  • «03» – складена на постачання товарів/послуг у рахунок оплати праці фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах із платником податку;
  • «07» – складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України;
  • «11» – складена за щоденними підсумками операцій.
     

Також, Порядоком в п. 12 зазначається, що випадку постачання покупцю (не платнику ПДВ) товарів/послуг в ПН за щоденним підсумком операцій в графі «Отримувач (покупець)» потрібно вказати «Неплатник».
Рядок «Індивідуальний податковий номер покупця» заповнюємо умовним ІПН «100000000000», а рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» залишаємо порожнім.

Але якщо операція передбачає вивезення товару закордон, то у графі «Отримувач» вказуємо П.І.Б. нерезидента та країну, де зареєстрований покупець. Рядок «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» в даному випадку заповнюємо умовним ІПН «300000000000», а от рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» також залишаємо порожнім.

Нюанси є і у випадках здійснення операції з постачання товарів чи послуг в рахунок оплати праці осіб, які мають трудові відносини з постачальником (платником ПДВ).
В цьому випадку радок «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» заповнюємо умовним ІПН «400000000000», а у рядку «Отримувач (покупець)» вказує власне найменування. Рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» також не заповнюємо.

 

Джерело: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: