Індивідуальні податкові консультації та роз'яснення щодо використання РРО

Індивідуальні податкові консультації та роз'яснення щодо використання РРО
Ключові слова: єдинники, реалізація, сфера послуг

ДПС в питаннях щодо РРО досить часто посилається на ст. 3 закону «Про РРО», яка передбачає використання підприємцями РРО чи ПРРО у сфері  послуг, продажу товарів чи сфері громадського харчування, з використанням готівки чи безготівкових розрахунків.
 

Коли РРО не потрібен

Та у ряді випадків для єдинників РРО чи ПРРО використовувати не потрібно.

1. Ви працюєте на єдиному податку і ваш ліміт не перевищує 1 млн. 320 тис. грн.

Використовувати РРО чи ПРРО ФОП-єдинники повинні у разі перевищення вказаного ліміту.

Зверніть увагу, що у 2020 році ліміт складав 1 млн грн. 

Тобто, підприємці, дохід яких у IV кварталі 2020 перевищив позначку в 1 млн грн, але не досягли 1 млн 320 тис. грн, мали б використовувати реєстратори з 1 січня 2021 року.
 

2. Ви приймаєте оплату від клієнтів виключно на власний рахунок:

– кошти з розрахункового рахунку клієнта переводяться на ваш рахунок ФОП;

– сплата виконується через банк і зараховується на ваш рахунок ФОП.
 

3. Ви власник інтернет-магазину і відправляєте товари тільки післяплатою.

В цьому випадку покупець сплачує кошти на пошті, а пошта переводить оплату на ваш рахунок. При цьому пошта видає покупцю чек.
 

4. Якщо ви надаєте послуги з використанням банківських систем дистанційного обслуговування чи сервісів переказу коштів.

З 10.12.20 р. почав діяти п.14 ст. 9 закону "Про РРО", який і передбачає вище зазначену можливість. Та зверніть увагу, не стосується торгівлі товарами.

 

Кому використовувати РРО необхідно

1. Підприємцям, здійснюють торгівлю технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Перелік цих товарів вказано у Постанові КМУ № 231

2. Суб'єкти, що займаються продажем ліків та медвиробів, або надають послуги у сфері охорони здоров'я.

3. ФОП, що займаються реалізацією ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів і каміння.

4. Реалізатори підакцизних товарів.

 

Індивідуальні податкові консультації щодо використання РРО

Певні відповіді від ДПС можна доотримати з ІПК, які відповідають на питання конкретних платників податків. І хоча, як правило, позиція ДПС стосовно схожих питань залишається незмінною, радимо вам отримати консультацію від податківців конкретно під вашу ситуацію.

Якщо ж реєстратор використовувати все-таки потрібно, не витрачай заві кошти на обслуговування каси та дорогий РРО апарат.
Обирай ПРРО СОТА Каса!
 

Консультація №1
Оплата туристичних послуг через інтернет

Підприємство надає послуги з туризму через інтернет, а всі розрахунки проводить через платіжні платформи WayForPay і FONDY.

ДПС відповіли, що у цьому випадку використовувати реєстратор не потрібно, згідно з  п. 14 ст. 9 закону «Про РРО», про який ми вже сьогодні згадували.

Посилання на ІПК.


Консультація №2
Продаж вживаних кавових апаратів 

Підприємець на єдиному податку планує займатись реалізацією та ремонтом вживаних РРО. Питання стосувалось того, чи відносять реєстратори до технічно складних побутових товарів. І чи треба використовувати РРО при продажі вживаних і неробочих кавових апаратів.

Оскільки касові апарати, відповідно постанові КМУ № 231, в списку таких товарів не містяться, то підприємець не повинен використовувати РРО, якщо ліміт не буде перевищено.

Посилання на ІПК. 
 

Консультація №3
Торгівля через автомати 

ФОП, що перебуває на ІІ групі займається вендинговою торгівлею, Тобто реалізує напої через автомати. Сплату приймає картками через POS-термінали. Підприємець цікавиться, чи має він використовувати РРО, адже всі переводи відбуваються через банк.

ДПС відповіли, що коли доході перевищить ліміт в 1 млн 320 тис. грн, використання РРО/ПРРО буде обов'язковим. А почати використання потрібно буде з першого числа першого місяця кварталу, що слідує після перевищення ліміту.

Можна використовувати вбудовані електронні контрольно-касові реєстратори, в Реєстрі РРО такі присутні.

Посилання на ІПК.  
 

Консультація №4
Продаж автозапчастин та мастил через інтернет

Підприємець реалізує автозапчастини та мастила через сайт, а розрахунки здійснюються в безготівковій формі. Чи потрібен в такому випадку РРО?

Податківці повідомили, що даному суб'єкту господарювання РРО/ПРРО також не потрібні, оскільки кошти переводяться з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через банк або ж вносяться на рахунок продавця через касу банку. Це виключення ми також розглядали на початку матеріалу.

Посилання на ІПК.  
 

 

Джерело: OstApp.Journal

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: