Штрафи за порушення порядку подання об’єднаної звітності

Штрафи за порушення порядку подання об’єднаної звітності
Ключові слова: зміни, карантин, розміри штрафів
 

Податківці в Івано-Франківську нагадали, що з 1.01.2021 року платники ЄСВ мають звітуватись з єдиного внеску в складі звітності з ПДФО (податку на доходи фізичних осіб) у відповідні строки та згідно чинного порядку, передбачені ПКУ.

Про нюанси виправлення помилок, допущених в Додатку 4ДФ, читайте за посиланням.

За що платник податків може отримати штраф?

Варто нагадати, що у разі неподання, несвоєчасного подання чи подання, але не за вірною формою таких звітів будуть накладатись штрафи, що передбачені за подібні порушення порядку подання, а саме:

– неподання, несвоєчасного подання чи подання не в повному обсязі, з неправдивими даними чи помилками щодо сум доходів (нарахованих на користь платника податків), сум утриманого податку чи суми, що були нараховані особам (за товари, роботи, послуги), коли такі некоректні дані чи помилки спровокують зменшення чи збільшення зобов'язань платника або ж до зміни платника податку — всі ці порушення передбачають накладання штрафу у розмірі 1020 гривень;

–  якщо ті самі дії, були вчинені повторно, протягом року, передбачаються накладання штрафу у розмірі 2040 гривень. Проте, впродовж карантину за такі порушення штрафи не нараховуються.

Виключення в умовах карантину

Варто зауважити, що зазначені штрафи не застосовуються відносно недостовірних відомостей чи при виявленні помилок в звітах щодо суми доходів, які були нараховані на користь платників податків, сум утриманого з них податку або ж сум, що нараховані фізичним особам (за товари, роботи, послуги), якщо такі з'явились у результаті виконання вимог пункту 169.4 статті 169 ПКУ (перерахунок податку, перерахунок та обмеження податкової соціальної пільги), а також ті, що були виправлені за вимогами статті 50 ПКУ.

Нарахування штрафів регламентуються Законом України від 19 вересня 2019 року № 115-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

Зміни ПКУ щодо об'єднаної звітності

Крім того, з першого січня 2021 року вступили в дію зміни, що були внесені до Податкового кодексу України, втому числі Законом України від 19 вересня 2019 року № 116-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб», відповідно яких:

– платники ЄСВ повинні відправляти податковий розрахунок сум доходу, що нараховується на користь платників податків, а також сум ЄСВ у встановлений термін. Відповідно пп. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ, у випадках, коли юридична особа має відокремлений підрозділ, що не має нараховувати, утримувати і сплачувати податок, податковий розрахунок має подати юридична особа за основним місцем свого обліку;

– ФОПи мають подавати річну декларацію у термін, який передбачено пп. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ. І додатково у цьому документі потрібно зазначити, окрім доходів від підприємницької діяльності, інші доходи з джерел їх походження і відомості про суми нарахованого ЄСВ, відповідно п. 177.11 ст. 177 ПКУ;

– платники єдиного податку I-II груп мають подати податкову декларацію платника єдиного податку у відповідний термін. В документі треба вказати обсяг доходу, щомісячні авансові внески, що передбачаються п. 295.1 ст. 295 ПКУ, а також відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого  в  порядку,  установленому законом для цієї категорії платників (п. 296.2 ст. 296 ПКУ); 

– платники єдиного податку III групи повинні у декларації з ЄП за IV квартал подати відомості щодо сум ЄСВ, що були нараховані, обчислені та сплачені відповідно вимог законодавства у відповідний термін (п. 296.3 ст. 296 ПКУ).

 

Джерело: Головне управління ДПС в Івано-Франківській області

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: