Держпраці перевіряє СПД, якщо є скарги

Держпраці перевіряє СПД, якщо є скарги

Структуру реєстраційної облікової картки платника податків змінять; що робити, якщо роботодавець попросив у Соцстраху більше грошей на виплату лікарняних, ніж треба та про інше читайте в цьому матеріалі від OstApp Journal.

ДФС змінить податкові номери. Але не всім

Структуру РНОКПП змінять: перші дві цифри будуть: 77 — для резидентів і 88 — для нерезидентів.

Так, податкові номери будуть у нових одержувачів; тих, хто отримав свої РНОКПП раніше, зміни не зачеплять. Про це йдеться в наказі Мінфіну, який внесе зміни до Порядку обліку платників податків. 

Якщо взяли в Соцстраху більше грошей, ніж треба

Якщо страхувальник самостійно виявив помилки при нарахуванні лікарняних за минулі періоди й повернув ці гроші Фонду соцстраху до проведення перевірки, фінансових санкцій за таке порушення не буде. Про це сказано в листі Фонду соцстраху від 27.06.2019 р. № 1322-11-4

При цьому у Фонді акцентували увагу, що обов'язково потрібна бухгалтерська довідка, у якій міститься причина помилки з посиланнями на документи й облікові регістри, у яких вона допущена. Довідку підписує працівник, який її склав, і після перевірки — головбух. Ще обов'язковим є письмове пояснення причин повернення грошей.

Роботодавець вважається страхувальником своїх працівників.

Держпраці ходить із перевірками за скаргами працівників і депутатів

У Держпраці заявили, що поки немає затвердженого порядку держконтролю дотримання законодавства про працю, перевірки роботодавців проводяться на підставі:

Чиновники послалися на ст. 259 КЗпП і ст. 35 ЗУ «Про оплату праці», які надають право проводити перевірки. 

Зберігання контрольної стрічки РРО

Податківці нагадали СПД, які використовують касові апарати, про обов'язок друкувати або створювати в електронній формі на РРОконтрольні стрічки й зберігати їх протягом 3 років.

І нагадали, що щоденне передання в ДФС звітних фіскальних чеків не вважається їх зберіганням. Також податківці нагадали, що контрольна стрічка зберігається у фіскальній пам'яті РРО (ІПК від 05.08.2019 р. № 3643/6/99-99-14-05-01-15/ІПК). 

Книга обліку при повторній реєстрації єдинником

Якщо підприємець повторно реєструється єдинником і в нього є вже зареєстрована книга обліку доходів і трирічний строк її зберігання не сплив, нову книгу реєструвати не потрібно. Можна продовжувати вести стару, якщо вона не анульована й не закінчилася.

Як рахувати 3-річний строк зберігання. Податківці роз'яснили, що відлік починаєте після закінчення звітного періоду, у якому зробили останній запис у книзі (п. 7 Порядку № 579). 

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: