Податківці продовжують перевірки платників податків в умовах карантину

Податківці продовжують перевірки платників податків в умовах карантину

Ключові слова: планові перевірки, постанова, податковий кредит
 

Пандемія, наслідки якої ще досі дають про себе знати, внесла чималі поправки у контрольно-перевірочну роботу. Встановлений мораторій на перевірки значно зменшив кількість проведених перевірок у 2020 році в порівнянні з 2019, на 35%. Карантин вимусив податківців зупинити всі планові перевірки у 2020 році.

Тому аудитори були вимушені зосередитись на ризикових операціях, зборі доказової бази щодо порушень та удосконаленні електронних сервісів для платників податків.

Проте завдяки постанові Кабміну від 03 лютого 2021 р. № 89 «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» Уряд зняв заборону щодо проведення ряду документальних перевірок під час карантину контролюючими органами.

А четвертий абзац зазначеної постанови дозволив проведення планових перевірок. До речі, у 2021 році заплановані перевірки 4,3 тис. платників податків з розрахунковими ризиками на 25,4 млрд гривень.

Наразі завершено 730 планових перевірок, за якими було виявлено порушень на суму 43,5 млрд гривень.

Крім того, даний документ зняв заборону на позапланові перевірки платників податків, у яких сформовано сумнівний податковий кредит з ПДВ.

Для визначення таких платників податківці керуються списками ризикових платників податків, що визначені відповідно Тимчасової слідчої комісії ВРУ, яка розслідує можливі зв'язки посадових осіб органів державної влади з корупційними схемами, результатом яких виявилась втрата доходів державного бюджету. Було виявлено 2,9 тис. платників на суму 30,7 млрд грн ризикового ПДВ.

Зараз вже було перевірено понад 300 суб'єктів господарювання, за результатами яких донараховано грошових зобов’язань, зменшено від’ємне значення, а також бюджетне відшкодування з ПДВ на суму 750 млн грн. 

Податківці прагнуть й надалі посилювати контроль за платниками, що відносять до ризикових видів діяльності та зосередити ресурси на збільшення саме якості перевірок, з метою упередження порушень та їх подальшого виявлення.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та вийнятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

Джерело: Офіційний портал ДПС

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: