Про нарахування пені за несплату податків

Про нарахування пені за несплату податків

Податківці нагадали, що згідно з п. 36.1 ПКУ платник податків має виконати податковий обов’язок: розрахувати, задекларувати та сплатити податки та збори відповідно порядку й у визначений Податковим кодексом термін.

Податковий обов’язок вважається виконаним після сплати платником повної суми податкових зобов’язань у визначений передбачений для цього строк (п. 38.1 ПКУ).

У випадках, що не передбачає податкове законодавство, платник має самостійно розрахувати суму податків, зобов’язань та пені, що потім будуть зазначені у звітності, що буде подана до контролюючого органу у строки, встановлені п. 54.1 Податкового кодексу.

Нарахування пені відбувається відповідно до Порядку, що визначений ст. 129 Податкового кодексу.

Нарахування пені починається після закінчення 90 днів, що слідують після граничного терміну сплати грошових зобов’язань (пп. 129.1.3 ПКУ), тепер і у випадках, коли вносяться зміни до податкової звітності з метою коригування платником зазначених даних відповідно до ст. 50 ПКУ.

Пеня припиняє нараховуватись з моменту переведення повної суми на потрібний рахунок контролюючого органу, що обслуговує бюджетні кошти на потрібний рахунок платника податків (пп. 129.3.1 ПКУ). Окрім випадків, коли пеня була нарахована контролюючим органом за результатами перевірок (пп. 129.1.2, 129.1.4 ПКУ).

Абзац 3 п. 129.4 ПКУ передбачає, що на розмір грошових зобов’язань, що визначені пп. 129.1.3 ПКУ, буде нараховуватись пеня за кожен день затримки його сплати, зокрема і суми штрафних санкцій (без урахування суми пені). 

Нарахування починається з 91 календарного дня, що слідує за останнім днем сплати податкових зобов’язань (день погашення включається) і буде розраховуватись як 100% річних облікової ставки НБУ, що буде діяти в кожен з таких днів.

 

За матеріалами: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: