Перевірка роботодавців з метою виявлення незадекларованих працівників. Вже з 1 липня!

Перевірка роботодавців з метою виявлення незадекларованих працівників. Вже з 1 липня!

Державна служба України з питань праці разом з податківцями планують провести рейд серед роботодавців, що мають високий ризик ухилення від повного або часткового оформлення працівників. Про це повідомили на офіційному сайті Держпраці.

У 2021 році державні ограни запланували об’єднати свої зусилля задля зниження рівня незадекларованої праці. Тому податківці та Держпраці об’єднали зусилля, аби стимулювати суб’єкти господарювання переходити до повноцінно задекларованих трудових відносин.
 

Інформування суб’єктів господарювання

Спершу провели інформаційну кампанію, яка тривала майже пів року. Понад 62 тис. роботодавців та їх працівників проінформували про переваги офіційного працевлаштування.
 

Інспекційна кампанія

На наступному етапі особливу увагу хочуть приділити роботодавцям, що ніяк не відреагували на тривале інформування та продовжують ухилятись від офіційного оформлення працівників.

Згідно чинного законодавства, спеціаліст Держпраці може провести інспекцію у будь-якого роботодавця та в будь-який час для перевірки належного оформлення працівників. 

Інспектор може проходити до виробничих, службових та адміністративних приміщень, перевіряти відповідні документи, комунікувати з працівниками, представниками роботодавця. 
 

Відповідальність

Якщо інспектор виявить факт ухилення від декларування, відразу будуть вживатися заходи щодо притягнення до відповідальності.

Відповідальність за таке порушення законодавства визначено у ст. 265 КЗпП, розмір стягнення становить 60 000 грн у 2021 році. 

Сюди відносять наступні порушення:

  • недекларування працівників;
  • заміна трудового договору на цивільно-правовий чи договір про стажування;
  • виплата зарплати «в конверті»;
  • виплата зарплати без сплати ЄСВ та податків;
  • оформлення працівника на неповну ставку, при тому, що він відпрацьовує повну.

Якщо порушення буде виявлено повторно (протягом двох років) розмір стягнення буде становити
180 000 грн.


 

Джерело: Офіційний портал Держпраці
#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограмумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: