Коли вперше подавати оновлену декларацію з податку на прибуток?

Коли вперше подавати  оновлену декларацію з податку на прибуток?

Податківці нарешті надали офіційне роз'яснення щодо оновленої форми декларації з прибутку та її першого подання. Хоча зміни до декларації набули чинності ще 17 серпня 2021 року. 

Нову форму декларації з податку на прибуток визначено в Наказі № 317.
 

Коли подавати оновлену декларацію?

Значних змін до декларації та додатків ми не спостерігаємо, але платники податку на прибуток все ж отримали оновлену форму. 

Згідно з ч. 1 п. 46.6 Податкового кодексу суб’єкти господарювання, що сплачують податок на прибуток повинні подавати нову декларацію вже з 1 січня 2022 року (за 2021 рік). 

Проте наразі оновленої форми в електронному вигляді ще немає.

ДПС надили офіційний лист з поясненнями щодо змін у декларації до всіх своїх територіальних органів. Але в листі немає роз’яснень щодо подання уточнюючої декларації. 

Відповідно до п. 50.1 Податкового кодексу для коригування декларації, потрібно подати уточнюючий розрахунок за формою, що діє в момент подання такого уточнюючого.

А це означає, що платникам слід подавати вже нову форму, але такої електронної форми податківці ще не запропонували. 

Тому зараз платники податку зможуть подати такий звіт тільки у попередній редакції. Але чи приймуть податківці такі звіти – питання. 

 

Зміни основної частини документу

Декларація отримала додатковий рядок 7.1. Додали його для нерезидентів, що здійснюють діяльність на території України через постійне представництво.

В такому рядку потрібно буде вказати:

  • повна назва підрозділу нерезидента, через який здійснюватиметься діяльність в Україні;
  • код за ЄДРПОУ такого представництва;
  • місцезнаходження такого підрозділу;
  • назва контролюючого органу за місцем обліку підрозділу нерезидента.
     

Зміни у додатках до декларації

Додаток ПН 

У додаток додали позицію про надання відомостей про нерезидента, який є фактичним отримувач доходу отриманого в Україні, у випадках використання міжнародного договору України з країною, резидентом якої є фактичний отримувач цього доходу. 

Додаток РІ 

Вилучено різницю, на яку збільшується фінансовий результат до оподаткування, – на суму витрат, понесених платником податків при здійсненні операцій з нерезидентами, якщо такі операції не мають ділової мети (редакція підпункту 140.5.15 ПКУ діяла до 01.01.2021);

Доповнено новим рядком у зв’язку зі змінами до Кодексу, внесеними Законом № 962, щодо зменшення фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду на суму бюджетних грантів, отриманих платником податку та включених до складу доходів звітного періоду відповідно до НП(С)БО та МСФЗ (рядок 3.2.6);

Доповнено новими різницями щодо зменшення фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду:

  • на суму отриманої одноразової компенсації суб’єктам господарювання відповідно до Закону «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та включеної до складу доходів звітного періоду відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (рядок 4.2.22);
  • на суму списаних штрафних санкцій і пені відповідно до пункту 23 та списаного податкового боргу відповідно до пункту 2-4 підрозділу 10 розділу XX ПКУ та включених до складу доходів звітного періоду відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (рядок 4.2.23).

Додаток АМ 

Після рядка за кодом А17 доповнено новим рядком КП такого змісту «Капіталізовані проценти, включені до собівартості необоротних активів (підпункт 138.3.2 пункту 138.3 статті 138 розділу III Податкового кодексу України)».

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: Дебет-Кредит та Вісник

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: