Порядок обліку платників ЄСВ уточнять: обговорення проекту триває

Порядок обліку платників ЄСВ уточнять: обговорення проекту триває

Оприлюднили проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Документ уточнює порядок обліку в контролюючих органах членів фермерських господарств. Зокрема, визначили, що взяття на облік членів фермерських господарств здійснюватимуть на підставі поданої до контролюючого органу заяви за ф. № 12-ЄСВ та підтвердних документів щодо дати набуття членства у фермерському господарстві.

У частині зняття з обліку членів фермерських господарств виключили норму щодо надання органами ПФУ та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування контролюючому органу довідок про наявність або відсутність заборгованості зі сплати страхових коштів за ф. № 8-СК.

Також проект наказу встановлює особливості обліку фізосіб, які зареєстровані як підприємці та при цьому провадять незалежну професійну діяльність.

Такі фізособи обліковуватимуть як ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності, яка встановлюється на підставі:

  • заяви за ф. № 1-ЄСВ з приміткою «Зміни» та копії документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності поданої до контролюючого органу;
  • або відомостей (даних) відповідного уповноваженого органу чи реєстру, яким забезпечується реєстрація незалежної професійної діяльності;
  • або заяви та документів, поданих відповідно до підпункту 4 пункту 6.7 розділу VI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

Ще проект наказу уточнює документи, які необхідно подати до контролюючого органу платникам ЄСВ, на яких не поширена дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV, у разі прийняття відповідними органами (особами) рішення про ліквідацію, припинення діяльності.

За матеріалами:golovbukh.ua та sfs.gov.ua

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: