Підписано Президентом: закони про «РРО у смартфоні» та «кешбек». Як прийняття законопроектів вплине на роботу ФОП?

Підписано Президентом: закони про «РРО у смартфоні» та «кешбек». Як прийняття законопроектів вплине на роботу ФОП?

Президент України Володимир Зеленський підписав прийняті 20 вересня Закони «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (реєстр. номер законопроекту 1073) та "Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг" (реєстр. номер законопроекту № 1053-1).

Вони спрямовані на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків, «сірого» товару, покращення ефективності податкового адміністрування та державного контролю за розрахунковими операціями.

Реалізація положень документів сприятиме підвищенню загального рівня податкової культури та захисту споживачів за рахунок поетапного розширення фіскалізації розрахункових операцій та запровадження інноваційних технологічних рішень у вигляді програмних реєстраторів розрахункових операцій як альтернативи класичним РРО.

Прийнятими змінами передбачено можливість використання як класичного, так і програмного РРО, реєстрацію програмного РРО через Електронний кабінет. За словами Сергія Верланова, новітні програмні РРО будуть безкоштовними. 

Норма про «кешбек» набуває чинності з 1 жовтня 2020 року. Вона передбачає, що споживач, який здійснив покупку на суму понад 100 грн. та отримав чек, має можливість перевірити його на автентичність, і якщо виявиться, що розрахунковий документ в електронній формі не переданий контролюючим органам, написати скаргу, на підставі якої може бути призначено перевірку продавця. Якщо перевірка підтвердить, що продавець порушив порядок проведення розрахункових операцій, його оштрафують, а покупцю повернуть 100% вартості придбаних товарів.

Голова податкової назвав інструмент підстраховки від зловживань «кешбек» та розповів чи несе відповідальність покупець за підроблення чеків. 

Також з 1 жовтня 2020 року вводиться застосування повного розміру штрафу за незастосування РРО або невидачу чека (100% від суми при першому порушенні і 150% при кожному наступному), які до цього застосовуються в обмеженому розмірі, та починається застосування загальних правил використання РРО для окремих категорій платників ЄП ІІ-IV груп (без обмеження обсягу доходу за календарний рік), які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах;
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування;
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування;
  • реалізацію текстилю, деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, який затверджується КМУ.

Загальні правила використання РРО для всіх платників єдиного податку ІІ-IV груп починають діяти з 1 січня 2021 року одночасно зі збільшенням граничного обсягу доходу платників єдиного податку ІІ групи з 1,5 до 2,5 млн грн.

Вимоги обов'язкового використання РРО не поширюватимуться на платників єдиного податку І групи. Подробиці читайте в інтерв'ю Голови ДПС Сергія Верланова. 

Тексти Законів поки що не оприлюднено. Після їх публікації поговоримо більш детально про прийняті зміни. 

enlightenedА зараз пропонуємо Вам до перегляду відео (див. нижче) від експертів M.E.Doc з електронного документообігу в Україні! Де детально розглянули, як прийняття законопроектів вплине на роботу ФОП:

✔ що таке е-каса та е-чек;

✔ як працюють програмні РРО;

✔ як новий Закон торкнеться покупців та споживачів.

Компанія Linkos Group підготує рішення для різних категорій Користувачів, щоб надати бізнесу доступні варіанти. Тож, оберіть уже зараз оптимальний варіант:

     

 

Придбати M.E.Doc

Придбати веб-сервіс СОТА

_________________________________________________________________________

surpriseВсе ще сумніваєтесь, чи законний електронний документообіг? Переживаєте, чи дійсно «M.E.Doc» в змозі облегшити Вам роботу та скоротити час? Можемо однозначно сказати, що так!
І для того, щоб Ви самі у цьому впевнились, пропонуємо Вам скористатись пробною версією програми, де зможете відчути на собі значні переваги електронного документообігу!

_________________________________________________________________________


Підготувала Ковальова А. за матеріалами buhgalter911 та M.E.Doc

 

Переходьте за посиланням https://intelserv.net.ua та оптимізуйте Ваш час!

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: