«Карантинні» новації: що з ЄСВ

«Карантинні» новації: що з ЄСВ

Як відомо, у зв’язку з карантином держава зробила деякі послаблення, зокрема щодо сплати єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ). На який період платники звільняються від його сплати? Хто може розраховувати на таке звільнення? Та що робити тим, хто авансом сплатив ЄСВ?

Період звільнення

Нагадаємо, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533-IX (далі – Закон № 533) передбачено звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ на період з 01 по 31 березня та з 01 по 30 квітня 2020 року.


Читайте також: 


Кого звільнили

Тимчасово звільнено від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ лише за себе:

  • фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування;
  • осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, у тому числі адвокатську, нотаріальну, або осіб, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;
  • члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

При цьому такі платники єдиного внеску на власний розсуд вирішують, чи користуватися їм таким правом.

Цей період буде зараховано до пенсійного стажу таких осіб як період, за який сплачено мінімальний страховий внесок. Водночас вони можуть добровільно задекларувати та сплатити більшу суму ЄСВ за себе.

Роботодавці, зокрема й згадані вище особи, які мають найманих працівників, зобов’язані сплачувати ЄСВ із зарплати своїх працівників. Їх звільнили лише від штрафних санкцій. У періоди з 01 по 31 березня та з 01 по 30 квітня 2020 року не застосовуються штрафні санкції за такі порушення:

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності з ЄСВ до податкових органів.

Також протягом періодів з 01 по 31 березня та з 01 по 30 квітня 2020 року всім платникам ЄСВ не будуть нараховувати пеню, автоматично нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню. Отже, якщо впродовж зазначеного періоду роботодавець несвоєчасно подає ЄСВ-звітність, несвоєчасно сплачує суму ЕСВ чи при виплаті зарплатних доходів занизить суму ЄСВ, то штрафні санкції та пеню не будуть нараховувати. Однак йому все одно доведеться сплатити належні суми ЄСВ. На жаль, від адміністративної відповідальності посадових осіб підприємств та організацій за такі порушення не звільнено.

ЄСВ за березень і квітень сплачено: що робити

Якщо платник вже здійснив оплату внесків за березень та квітень 2020 року до набрання чинності Законом № 533, такі суми зараховуватимуться податковими органами (без будь-яких заяв платників єдиного внеску) у рахунок майбутніх платежів (за умови відсутності у такого платника сум недоїмки, штрафних санкцій та/або пені з цього внеску), крім випадків самостійного визначення таким платником бази нарахування єдиного внеску за звітний період у звіті.

Джередо: devisu.ua

Редактор: Ковальова Альона, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: