Оприлюднено роз'яснення по МСФО-обліку орендних пільг

Оприлюднено роз'яснення по МСФО-обліку орендних пільг

Ще 10 квітня 2020 року Рада з МСБО опублікувала документ «МСФЗ 16 і Covid-19». У ньому надані роз'яснення щодо застосування МСФЗ 16 «Оренда» для обліку орендних поступок, наданих в результаті пандемії захворювання «covid-19».

Йдеться про т.зв. «Пандемічні» зміни орендних платежів, які сталися або, як очікується, відбудуться, наприклад, у вигляді надання орендодавцями «канікул» по орендній платі комерційним орендарям.

І ось нарешті Мінфін оприлюднив офіційний переклад даного документа на своєму сайті в розділі «Загальні роз'яснення».


Вам може бути цікаво:

МОЗ Опублікував Перелік Областей, Які Не Готові До Послаблення Карантину

Податкова Реформа — 2020: Президент Підписав Законопроєкт № 1210

Уряд Визначив Механізм Проведення Перевірок Держпраці

Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram або ж:


 

РМСБО зазначає, що МСФЗ 16 передбачає можливість виникнення змін орендних платежів протягом терміну оренди. Подальший облік таких змін (якщо вони істотні) передбачає застосування суджень і залежить від ряду факторів, зокрема від того, чи були ці зміни передбачені початковими умовами договору оренди.

Крім того, зміни можуть виникати безпосередньо через внесення правок до договору оренди або побічно в результаті дій уряду у відповідь на пандемію «covid-19».

Щоб з'ясувати порядок обліку таких змін підприємство аналізує в сукупності договір оренди і всі застосовувані нормативно-правові акти. Інакше кажучи, застосовуючи МСФЗ 16, суб'єкт господарювання розглядає будь-які «пандемічні» зміни в орендних платежах однаковим способом незалежно від того, чим вони обумовлені.

Також в роз'ясненні приведені міркування як визначати чи відбулася модифікації оренди (зміна в обсязі оренди або компенсації за оренду, яке не було частиною початкових умов оренди) з метою МСФЗ 16 і як враховувати відповідні орендні поступки.

Крім того, акцентовано увагу на ідентифікації можливого зменшення корисності активів по праву користування (для орендарів) і об'єктів основних засобів, що є предметом операційної оренди (для орендодавців), згідно з МСБО 36 "Зменшення корисності активів».

А також на розкриття у фінансовій звітності інформації про вплив змін орендних платежів, обумовлених «covid-19», на фінансовий стан і фінансові результати діяльності підприємства.

За матеріалами: Бухгалтер 911, сайт Мінфіну


Долучайтесь до нас в Instagramfacebook та Telegram на Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

Читайте також: