Прийняття на роботу працівника на неповний робочий час та на півставки

Прийняття на роботу працівника на неповний робочий час та на півставки

Дуже часто в кадровій практиці зустрічається таке поняття, як «прийняти на півставки», але у Кодексі законів про працю України немає поняття «півставки», а є визначення режиму повного робочого часу або неповного робочого часу. У статті розповімо, як правильно прийняти двох осіб на одну штатну одиницю.

Розберемо з початку, що таке «штатна одиниця». 
Штатна одиниця — це посадова одиниця, встановлена штатним розписом підприємства, яка відповідає одному робочому місцю. Чим же відрізняється штатна одиниця від посади і чи є відмінність?

Посада — це визначена структурою і штатним розписом первинна структурна одиниця, на яку покладено коло службових повноважень. 

Отже, відмінність є: штатна одиниця — це кількісна складова кадрового розкладу, а посада — це коло трудових обов’язків.
Кількість штатних одиниць визначається за кожною посадою (професією) в межах відповідного структурного підрозділу і в цілому по підприємству залежно від потреби, планового обсягу робіт (послуг), затверджених норм праці. У штатному розписі обов’язково зазначається як посада, так кількість штатних одиниць. 

Термін «ставка» походить від законодавчо визначеного терміна «тарифна ставка» і розуміється, як встановлений штатним розписом розмір винагороди основної заробітної плати за виконання встановленої норми робочого часу чи обсягу обов’язків. І в разі зміни (як зменшення, так і збільшення) тривалості робочого часу чи обсягу виконуваних обов’язків на певний відсоток пропорційно змінюється і оплата праці, тобто змінюється ставка. Як вже було зазначено, у штатному розписі підприємства визначено чисельність працівників за кількістю штатних одиниць за кожною передбаченою штатним розписом посадою (професією). Проте кількість штатних одиниць за відповідними посадами у штатному розписі не завжди обчислюється цілим числом, наприклад у штатному розписі може бути зазначено одна штатна одиниця або 0,5 штатної одиниці. Коли у штатному розписі зазначена одна штатна одиниця, наприклад, «кур’єр», то на цю посаду можна прийняти одну особу на повний робочий час (день або тиждень), простіше кажучи — повну ставку або якщо у штатному розписі зазначено 0,5 штатної одиниці, то тоді особу можуть прийняти на неповний робочий час (день або тиждень), тобто на половину робочого часу — півставки.

Таким чином, оформляючи на роботу працівника, у наказі зазначають: «прийняти кур’єром на 0,5 ставки» або «прийняти кур’єром на 0,5 штатної одиниці». Але згідно трудового законодавства, таке формулювання наказу невірне. Потрібно прийняти працівника на умовах неповного робочого часу. І тоді одна особа може працювати неповний робочий час, наприклад, 20 годин на тиждень кур’єром так само, як інша особа на цій же посаді на таких же умовах. І тоді у нас виходить, що у штатному розписі є одна штатна одиниця «кур'єр», але на цій посаді працювати буде дві людини з встановлення їм неповного робочого часу, тобто по півставки кожна. У наказі про прийняття на роботу обов’язково потрібно зазначати, що працівник прийнятий на умовах неповного робочого часу з посадовим окладом згідно зі штатним розписом, вказувати суму посадового окладу на місяць та оплатою праці пропорційно до відпрацьованого часу.

Читайте на дану тему також:
Запровадження неповного робочого часу на підприємстві

Зміни до КЗпП України: зменшено штрафи за порушення трудового законодавства
Cтаж роботи: трудовий, страховий, пенсійний - деталі, нюанси та розрахунки

Для коректності відображення прийняття декількох працівників на посаду на неповний робочий тиждень в системі ISpro перш за все необхідно перевірити наявність вакантних місць в діючому штатному розписі. Для цього нам необхідно перейти в модуль Облік персоналу - Облік кадрів - Планування - Штатний розпис, перейти в діючий штатний розпис на вкладку Вакансії та переглянути наявність вакантних  місць. 

За необхідності можна внести зміни до штатного розпису і створити нові вакантні місця на підприємстві або ж взагалі створити нову посаду, якщо у вас дійсно відбулася зміна штатного розпису, яка підкріплена наказом по підприємству (всі нюанси при створенні штатного розпису уже було розглянуто в попередніх статтях).

Після перевірки наявних вакансій нам необхідно створити графік роботи, який буде відповідати неповному робочому часу. Для цього необхідно перейти в модуль Облік праці та заробітної плати - Параметри - Довідник графіків та режимів роботи.
Якщо в нас немає попередньо створеного графіка роботи, то ми його створюємо. Для цього виконуємо команду Реєстр - Створити. У вікні, що відкрилося задаємо код та назву нашого графіка. Переходимо на закладку Період графіка. Тут нам необхідно змінити тривалість змін - в кожному з робочих днів проставити по 4 години. 

Після збереження графіка роботи переходимо до прийому працівника. Переходимо в модуль Облік працівників — Облік праці та заробітної плати — Картотека — Особові рахунки працівників. І по команді Реєстр - Створити створюємо карточку нового працівника. У вікні, що відкрилося заповнюємо основні реквізити:
•    прізвище, ім'я та по-батькові;
•    розряд, тарифна сітка (якщо вони використовуються);
•    посада;
•    професія;
•    підрозділ;
•    обліковий склад;
•    графік роботи (створений нами на попередньому етапі);
•    систему оплати;
•    оклад;
•    кількість ставок;
•    дату прийому та підставу.

В нашому прикладі нам необхідно прийняти двох працівників на одну посаду, але на неповний робочий час. Тому нам необхідно повторити вище описані дії для прийняття ще одного працівника на цю ж саму посаду.

Після виконання вище описаних дій ми разом з вами прийняли двох працівників на одну й ту саму посаду, але на неповний робочий час. Для перевірки зменшення кількості вакансій у штатному розписі можна перейти в модуль Штатний розпис та перевірити зменшення кількості вакантних місць по обраній посаді.

Сподіваємося, що дана стаття буде корисною для Вас. Якщо залишилися запитання по роботі в системі будемо раді Вам допомогти на нашій лінії консультації куди ви зможете звернутися за телефонами: (095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04
або залишити заявку на нашому сайті.

Доречі: Тепер не треба нікуди бігати, щоб оплатити податки, зробіть це в режимі online одразу ж з самого веб-сервісу СОТА!

ПРИДБАТИ ВЕБ-СЕРВІС СОТА


Корисні публікації про роботу з веб-сервісом СОТА:

  1. Зручний документообіг з СОТА на Вашому Смартфоні (ЧИТАТИ)
  2. Маршрути первинних документів у веб-сервісі СОТА (ЧИТАТИ)
  3. Довільне підписання та багато інших лайфхаків у веб-сервісі «Сота» (ЧИТАТИ)
  4. Чому я обираю "СОТА" і як це спростило моє життя (ЧИТАТИ)
  5. Інструмент електронного документообігу в веб-сервісі СОТА (ЧИТАТИ)
  6. Автопродовження Електронних підписів у веб-сервісі «СОТА» (ЧИТАТИ)
  7. Як почати роботу в СОТА (ЧИТАТИ).

Добірка інструкцій та корисних статей в Блозі бухгалтера:


Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: