Розрахунок запасів за методом середньої собівартості в ISpro

Розрахунок запасів за методом середньої собівартості в ISpro

 

Згідно з пункту 16 Положення (Стандарту) Бухгалтерського Обліку 9 "Запаси" оцінка запасів при їх відпуску, продажу або списанні здійснюється за одним з таких методів:

- ідентифікованої собівартості;
- середньозваженої собівартості;
- собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);
- нормативних затрат;
- ціни продажу.

В програмі ISpro можливо налаштувати будь-який з цих методів. 

Розглянемо метод середньозваженої або середньої собівартості.

За методом середньої вартості витрачені та реалізовані запаси, а також їхній залишок на кінець звітного періоду оцінюють за середніми цінами з урахуванням залишку матеріалів (запасів) на початок звітного періоду та їхніх надходжень за звітний період.

Налаштовуємо метод розрахунку по середній собівартості в ISpro. Заходимо в розділ "Логістика" обираємо Налаштування - Об`єкти обліку і для потрібного об`єкту обліку (в нашому випадку це продукти харчування, рахунок 1511) встановлюємо метод оцінки «за середньою собівартістю». Собівартість всіх запасів, які будуть обліковуватися за цим об`єктом обліку, буде рахуватися по середньозваженій ціні.  

Також, потрібно перейти на закладку Параметри та впевнитись що встановлені параметри^

  • Оперативний розрахунок цін вибуття запасів
  • Оперативний розрахунок цін вибуття запасів в базовій валюті
  • Щомісячний розрахунок собівартості

При використанні методу «за середньою собівартістю» потрібно контролювати відкриття і закриття періодів у розділі Логістика - Облік запасів - Hозрахунок собівартості запасів. На початку кожного періоду потрібно через Реєстр - Створити відкрити відомість розрахунку собівартості 

Статус цієї відомості буде «відкрита».

При надходженні та витраті матеріалів буде автоматично розраховуватися середня собівартість. У відомості можливо переглянути та перевірити розрахунок середньої вартості будь якого матеріалу, наприклад розглянемо картоплю.

Як бачимо, на початок періоду 01.10 у нас в наявності було 557 кілограм картоплі по ціні 5,428 грн. потім 08.10 та 10.10 ми придбали відповідно 1000 та 8000 кг. по ціні 4,160 грн., а списання яке проходить кожного дня, проводиться по ціні 4,234 грн. за кг. Відповідно на кінець місяця у нас залишилося 8928,35 кг. По ціні 4,234 грн. 

В кінці періоду через Документ - Закрити відомість потрібно закрити відомість (при цьому закритті пройде автоматичний розрахунок відомості). Статус відомості зміниться на «закрита».

За результатами руху матеріалів ми можемо в Звітах створити оборотні відомості різної форми та змісту, наприклад оборотна відомість по рахунку 1511 Продукти харчування за період.

Або така розгорнута  відомість по харчуванню з додатковими параметрами та підсумками.

В ній ми можемо побачити рух по продуктам харчування  за період в розрізі днів джерел надходження та напрямків витрат. Підбивається підсумки по кожному продукту та загальні.

Ми розглянули як налаштувати та використовувати метод розрахунку «за середньою собівартістю» в ISpro. Завдяки такому налаштуванню можливо ведення у програмі обліку продуктів харчування для будь яких установ та організацій.

Якщо у Вас виникли питання, звертайтесь до нашого контакт-центру і наші кваліфіковані консультанти з радість допоможуть Вам налаштувати облік для Вашої бухгалтерської системи.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: