Детально про індексацію 2024: Коли настає право на індексацію зарплати? Як розраховується індекс? | ERP-система ISpro

Детально про індексацію 2024:  Коли настає право на індексацію зарплати? Як розраховується індекс? | ERP-система ISpro

Індексація заробітної плати – законодавчо встановлений механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Стаття 39 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачає, що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення проводиться наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року.

Для нарахування індексації необхідно визначити:

  • Базовий місяць;
  • Коефіцієнт індексації.

Базовим місяцем індексації являється місяць останнього підвищення грошових доходів населення. Наразі це січень 2024 року. А якщо такого підвищення не було, то за базовий місяць слід вважати грудень 2023 року.

Коефіцієнт індексації - це величина, яка обчислюється на базі щомісячних індексів інфляції зростаючим підсумком, починаючи з місяця, що йде наступним за базовим,  шляхом перемноження між собою, та поділених на 100. 

Для новоприйнятих працівників, індекс для проведення індексації заробітної плати обчислюється з місяця прийняття їх на роботу. Право на індексацію зарплати настає, коли індекс споживчих цін, розрахований наростаючим підсумком, перевищить поріг індексації 103%.

Сума індексації рахується шляхом перемноження прожиткового мінімуму на коефіцієнт. Нагадаємо, що для працездатних осіб розмір прожиткового мінімуму з 01.01.2024р. становить 3028 грн.

Наприклад:

Базовий місяць січень 2024 року. Індекс опубліковано Держстатом у квітні за березень за такої умови, якщо поріг коефіцієнта буде досягнуто в березні, індексацію заробітної плати проводять на травень місяць. Оскільки, індексувати заробіток починаємо з наступного місяця в якому було опубліковано індекс.

До розрахунку індексу беремо період лютий-березень 2024 року (бо знову ж таки в розрахунок береться наступний місяць, що йде за базовим). Сума заробітку, яка перевищує суму прожиткового мінімуму, індексуванню не підлягає. Якщо заробіток менше прожиткового мінімуму, тоді отриманий індекс множимо на фактичну заробітну плату.

Маємо формулу розрахунку: Прожитковий мінімум*Коефіцієнт індексації, де Коефіцієнт індексації =(100,3*100,5)/100.

В даному прикладі індексація нараховуватись не буде, оскільки наростаючий підсумок індексів за період, не перевищує поріг в 103%.

Що робити, якщо працівник не відпрацював жодного дня у місяці. В такому випадку, індексація за цей місяць не проводиться. А ось у разі відпрацювання неповного робочого місяця/часткова зайнятість, вона нараховується пропорційно відпрацьованим дням або годинам.

Всім користувачам ERP-системи ISpro, не потрібно турбуватися та самостійно вираховувати коефіцієнт індексації, розмір індексованого заробітку своїм співробітникам, оскільки в програмі налаштований алгоритм розрахунку. Від вас потрібно лише своєчасно вносити індекс та розмір прожиткового мінімуму( згідно змін Законодавства), слідкувати за базовим місяцем індексації.


Для отримання безкоштовної демонстрації облікової програми ISpro, будь ласка, звертайтеся за номерами телефонів: +38(095) 036 40 04, +38(093) 036 40 04, +38(098) 036 40 04. 

Більше інформації про ISpro: Бюджет тут

Більше інформації про ISpro: Освіта тут

Більше інформації про ISpro: ERP тут

Автор: Жучинська Наталія, провідний спеціаліст ISpro в ГК “Інтелектуальний сервіс”.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: