Аліменти: нюанси при розрахунку та оподаткування у 2019 році

Аліменти:  нюанси при розрахунку та оподаткування у 2019 році


Аліментами, відповідно до чинного законодавства, називаються кошти, котрі виплачуються дитині одним із батьків. Тобто, ці кошти є власністю дитини і батьки (опікуни) повинні витрачати їх на користь дитини.

Аліменти можуть батьки сплачувати  добровільно. Якщо компромісу досягти не вдається , далі рішення за судом. За загальним правилом (ст. 180 СКУ) батьки повинні утримувати дитину до досягнення нею повноліття, тобто 18 років.

Багатьох батьків цікавить питання чи зобов’язані вони платити аліменти на дитину. Законодавством передбачено, що платити батьки повинні до повноліття, але якщо дитина навчається, то батьки зобов’язані підтримувати її до 23-річчя. У разі припинення навчання дитина втрачає право на отримання аліментів (ст. 199 СКУ). Також не може претендувати на аліменти дитина, яка навчається на заочній формі і має можливість самостійно заробляти.

Також, якщо повнолітня дитина є непрацездатною і потребує матеріальної допомоги (ч. 1 ст. 198 СКУ), за умови, що батьки дитини мають можливість надавати таку допомогу. Як правило, тут йдеться про осіб з інвалідністю. Виплати в цьому випадку стягатимуться протягом усього періоду непрацездатності.

Читайте також на дану тему:
Які соціальні допомоги збільшать з 1 липня 2019 року?
Змінюється розмір прожиткового мінімуму з 1 грудня 2019 року!

Консультація міністра Юстицій з приводу збільшення мінімального розміру аліментів

Аліменти на повнолітню дитину чи на неповнолітню можуть сплачуватися в двох варіантах:
1. В твердій грошовій формі ( в такому разі береться індексація);
2. Сума, яка вираховується із заробітної плати одного з батьків: Державою встановлюється мінімальна та максимальна сума аліментів. Перша становить 50% від прожиткового мінімуму, визначеного для дітей відповідної вікової категорії. Максимальна — 10 прожиткових мінімумів.

З 01.01.2019 року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років  становить 1626 грн., для дітей віком від 6 до 18 років – 2027 грн., для дітей від 18 до 23 років – 1921 грн.
Для дітей віком до 6 років  мінімум  813 грн. (50% від прожиткового мінімуму), максимум – 16260 грн. Для дітей віком від 6 до 18 років мінімум – 1013,50 грн., максимум  – 20270 грн. Для дітей віком від 18 до 23 років мінімум 960, 50 грн., максимум  – 19210 грн.

Якщо рішення суду містить уточнення ”але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку”, а присуджена частка доходу або тверда сума аліментів менше зазначеної суми, то треба утримувати суму гарантованого мінімуму.
Сплачувати аліменти один з батьків, що не проживає з дитиною, може як добровільно, так і примусово.

Частиною 1-3 ст. 187 сімейного кодексу України передбачено добровільну сплату. У такому разі один із батьків може подати за місцем своєї роботи заяву про відрахування аліментів на дитину з його зарплати. На підставі такої заяви аліменти перераховують не пізніше за триденний  строк із дня, встановленого для виплати зарплати.

Затвердженої форми заяви немає. Тому вона складається в довільній формі, але необхідно обов’язково зазначити таку інформацію:

  • П.І.Б., реквізити документа, який підтверджує особу стягувача (паспорт);
  • Реквізити банківського рахунку, на яких будуть перераховуватися кошти;
  • Розмір відрахування та строк, протягом якого їх перераховувати.

Заяву про добровільну сплату аліментів можна відкликати у будь який момент.
Така заява є наслідком, а підставою може бути усна домовленість батьків дитини, нотаріально засвідчений письмовий договір про сплату аліментів на дитину між батьками або рішення суду.

Якщо один з батьків, що не проживає з дитиною, відмовляється добровільно сплачувати аліменти, то підставою для примусового стягнення аліментів є постанова виконавця про звернення стягнення на зарплату боржника на підставі відповідного рішення суду, постанова виконавця про звернення стягнення на зарплату на підставі виконавчого запису нотаріуса на договір між батьками про виплату аліментів на дитину, заява від одержувача аліментів та виконавчий лист.

Види доходів, з яких можна і не можна стягувати аліменти, прописані в Переліку № 146. Зокрема, аліменти утримуються із зарплати за основним місцем роботи і сумісництвом (за його наявності), усіх видів доплат і надбавок, матеріальної допомоги на оздоровлення. Водночас не утримуються з вихідної допомоги при звільненні, компенсації за невикористану відпустку.

Розміри аліментів від держави на 2020 рік

Але є і спірний момент — допомога з тимчасової непрацездатності. Мається на увазі саме сума, отримана від ФСС. Відзначимо, що оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок установи сумнівів не викликає: з неї аліменти утримуються однозначно. При цьому згідно з пп. 10 і 11 Переліку № 146 аліменти утримуються з допомоги по тимчасовій непрацездатності.
Аліменти не підлягають обкладенню ПДФО і ВЗ згідно з п.п. 165.1.14 ПКУ. Виняток становлять аліменти, отримані від нерезидента. Також аліменти не є базою для нарахування ЄСВ.

При цьому дохід працівника — платника аліментів відображають у формі № 1ДФ без вирахування сум аліментів, з ознакою доходу ”101”. Аліменти відображають із зазначенням номера реєстраційної облікової картки платника податку — одержувача таких аліментів з ознакою доходу ”140”. Також їх показують у загальній сумі нарахованого і виплаченого доходу за рядком для ВЗ.

У програмі ISpro нарахування аліментів починається з налаштування Аліментів. Для цього переходимо в Параметри - Налаштування та на закладці  Виконавчі листи через Реєстр - Копіювати заносимо новий вид виплати. Обраємо при створенні Метод розрахунку 19 Аліменти. Та проводимо відповідні налаштування.

На цій закладці також визначається відсоток утримання із заробітної плати параметром Утримується в межах: % від заробітної плати, в якому встановлюється максимальний відсоток від суми заробітку, в межах якого розраховується утримання. При перевищенні розрахованої суми над розрахованою межею, залишок записується в заборгованість і переноситься на наступний місяць. Сума утримання не перевищує вказаного відсотка від заробітку.

При установці параметра Не контролювати вихід на борг система порівнює суму у відомості з сальдо розрахункового листка і не дозволяє виплатити більше. При завданні цього параметра, сума утримання резервується і за відсутності боргу підприємства.
Параметр Включати дані внутрішнього сумісника - для працівника, працюючого за сумісництвом при установці цієї відмітки в розрахунок включаються дані по основній посаді та по суміснику.

При встановленому параметрі Прибутковий податок для розрахунку аліментів обчислюється окремо з видів оплат, аліментів, що входять в розрахунок, прибутковий податок для аліментів розраховується з вказаних в таблиці аліментів видів оплат, оскільки існують види оплат, з яких прибутковий податок береться, а аліменти на них не розраховуються (відрядні зверху добової норми).
Установка параметра Тільки погашення заборгованості дозволяє погашати заборгованість по аліментах, без розрахунку аліментів від суми заробітку за місяць. Розмір заборгованості вказується при введенні запису в пункті Утримання модуля Особові рахунки працівників для певного співробітника. Застосовується для утримання по позову. Розрахунок утримання складається з погашення заборгованості.

Параметр Мінімальний розмір аліментів не може бути менше 30% прожиткового мінімуму відповідно до віку дитини.
Після цього в Особовому рахунку працівника на закладці Призначення та переміщення - Постійні утримання заносимо новий вид утримання Аліменти через Реєстр - Створити або клавішу Insert на клавіатурі.

Заносимо вид оплати Аліменти, заповнюємо  Поле - Спосіб оплати, дату початку нарахувань та дату закінчення утримання, відсоток утримання або сума, отримувач та контрагент.
Після цього у Розрахунковому листку з’являється новий вид утримання Аліменти.

У роз’ясненні розрахунку є можливість переглянути спосіб розрахунку утримання.

Перерахування Аліментів здійснюється через систему Списки на перерахування. Для цього через Реєстр - Сформувати документ вказуємо вид утримання Аліменти.

Списки на перерахування аліментів закриваються тільки за архівні облікові періоди.

Дізнатись більше про систему ISpro


Сподіваємося, що дана стаття буде корисною для Вас.
Якщо залишилися запитання по роботі в системі будемо раді Вам допомогти на нашій лінії консультації куди Ви зможете звернутися за телефонами: (095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04


Витрачаєте безліч часу, щоб виписати потрібний рахунок?
Годі бігати по сайтам - тепер є можливість зробити це безпосередньо у нас на сайті! Клікайте на потрібний продукт і рахунок вже у Вас на електронній пошті! Переходьте по посиланню та оптимізуйте Ваш час - https://intelserv.net.ua/#buy


Слідкуйте за Новинами і оновленнями у Блозі бухгалтера.

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram

 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: