Як налаштувати електронні підписи для роботи на порталі "Є-Звітність"

Як налаштувати електронні підписи для роботи на порталі "Є-Звітність"

Кожна бюджетна установа для подання звітів до Державної Казначейської Служби України користується порталом "Є-Звітність". При авторизації та при підписанні звітів на даному порталі, підприємства використовують електронні підписи у вигляді файлу або на захищених носіях. Для початку роботи на цьому ресурсі потрібно попередньо налаштувати підписи отримані від того Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (КНЕДП), ключі якого використовують в роботі підприємства. 

В даному кейсі розглянемо налаштування підписів на порталі "Є-Звітність" на прикладі звернень наших клієнтів з електронними підписами від КНЕДП АЦСК “Україна” у вигляді файлу та на захищених носіях Token “Автор”.

Незалежно від того, який саме підпис використовує клієнт на захищеному носії чи файловий на порталі Казначейства, потрібно:

1. Встановити та запустити додаткове програмне забезпечення "BarsCryptor" - завантажити його одразу при вході на порталі Державної Казначейської Служби України (Мал.1). Про те, що він вже працює буде свідчити маленька піктограма внизу робочого столу ПК (Мал.2)

(Мал.1)

(Мал.2)

2. Завантажити власні сертифікати підписанта підприємства (Мал.3) і  кореневі сертифікати самого сертифікаційного центру (Мал.4)  - в нашому випадку з сайту АЦСК "Україна"

(Мал.3)

(Мал.4)

3. Додати завантажені сертифікати в каталог (Мал.5)  програми "BarsCryptor" (C:\My Certificates and CRLs 13)

(Мал.5)

Наступні дії налаштовуємо в залежності від типу ключа.

Варіант 1. Підпис у вигляді файлу:

1. Конвертувати власний підпис з розширенням *ZS2  у формат Key-6 з розширенням *.dat. за допомогою програми KeyConverterSetup (Мал.6)

(Мал.6)

 

2. В меню програми "BarsCryptor" обрати пункт “Використовувати ключ у вигляді файлу” (Мал.7,п.1)

3. Потім в меню в розділі "Налаштування ключів" вказати тип носія “Файловий ключ(Key-6)” та каталог з підписом (Мал.7, п.2-3).

(Мал.7)

 

Варіант 2. Підпис на захищеному носії Token “Автор”:

1. Встановити захищений носій з ключем в USB-роз'єм ПК

2. Записати власні сертифікати підписанта на Токен "Автор" на якому знаходяться вже підписи, за допомогою утиліти TokenCerts (Мал.8)

(Мал.8)

3. В меню програми "BarsCryptor" обрати пункт “Використовувати ключ на НКІ” - ключі будуть читатись із токена(Мал.9,п.1)

4. В програмі "BarsCryptor" в розділі "Налаштування ключів" вказати тип носія “Пристрій e-Token” (Мал.9,п.2-3)

(Мал.9)

 

Все готово. Оновлюємо сторінку входу на порталі "Є-Звітність" Державної Казначейської Служби України, авторизуємось за допомогою підпису та підписуємо необхідні звіти.

Електронні підписи зараз використовуються підприємствами на багатьох ресурсах і не тільки в бюджетній сфері. Якщо потрібна допомога, наші спеціалісти з радістю допоможуть та нададуть кваліфіковану відповідь на Ваші питання.

Наші телефони:
+380950364004;
+380980364004;
+380730364004

Автор: Чегашова Ольга, провідний спеціаліст ГК “Інтелектуальний сервіс”

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Отримайте безкоштовний доступ до ПРРО на 3 місяці

Читайте також: