Оформлення та виплата невикористаної відпустки у ISpro

Оформлення та виплата невикористаної відпустки у ISpro

 

Частиною 5 ст.79 КЗпП передбачено, що конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком терміну. 

Законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається працівником право на щорічні відпустки, також воно не містить заборони надавати щорічні відпустки у разі їх невикористання. Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався правом на щорічну відпустку за минулий рік або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення (незалежно від підстав) йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпустки згідно зі ст. 24 Закону України «Про відпустки»
Згідно зі статтею 28 Закону України «Про відпустки» особи, винні в порушенні законодавства про відпустки, несуть відповідальність згідно із законодавством. Абзацом 8 ч.2 ст.265 КЗпП встановлено фінансова відповідальність юридичних і фізичних осіб за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абз. 2-7 ч. 2 ст. 265 КЗпП у розмірі мінімальної заробітної плати на момент виявлення. 

Отже, ненадання працівнику щорічних відпусток є порушенням законодавства про працю, за що передбачена фінансова та адміністративна відповідальність. 
Згідно листа Мінсоцполітики від 19.01.2017 р. № 132/0/101-17/284 за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. За бажанням працівника після використання ним за робочий рік, за який надається відпустка не менше ніж 24 календарних дні щорічних відпусток за решту днів невикористаних щорічних відпусток за цей самий робочий рік може бути виплачено грошову компенсацію. 

Для того, щоб зробити виплату невикористаної відпустки в програмному комплексі ISpro необхідно перш за все перевірити налаштування. Для цього переходимо в налаштування по шляху Управління персоналом – Облік праці та заробітної плати – Параметри – Налаштування. В налаштуваннях переходимо у Види оплат – Відпустки. Якщо у Вас немає попередньо створеного виду оплати Компенсація відпустки, то його необхідно створити по команді Реєстр – Створити. У вікні, що відриється обрати метод розрахунку Компенсація відпустки і вказати від якої відпустки залежить компенсація.

Для коректного нарахування даного виду оплати необхідно перейти в Документи – Універсальні документи і створити новий документ з вказанням даного виду оплати.

Після створення нового документу заходимо в нього і обираємо працівника, якому будемо нараховувати компенсацію відпустки.

Основними даними, які необхідно заповнювати, крім табельного номера працівника є: 

  • дата початку – це дата, коли необхідного почати розраховувати компенсацію відпустки;
  • невикористано днів – кількість днів, які компенсуємо;
  • за період: початок та кінець – період, за який надаємо відпустку. Цей період програма братиме для розрахунку середньоденної суми.

Після внесення всих даних можна ознайомитися з результатом розрахунку, звірити дані і, якщо розрахунок виконано вірно, то необхідно закрити документ для переміщення нарахованої суми в розрахунковий лист працівника і відображення факту нарахування компенсації.

Наступним шляхом необхідно виплатити дану компенсацію. Для цього необхідно перейти в Відомості на виплату – Списки на перерахування.
Далі формуємо документ з видом виплати Міжрозрахунок і переходимо на вкладку Виплати, ставимо відмітку Документи і обираємо документ, який будемо оплачувати. 

Після формування документа в список на перерахування буде переміщено всих працівників, які знаходилися в обраному раніше документі. Після звірки даних можна закривати документ і таким чином буде показано факт виплати компенсації відпустки.

Сподіваємося, що дана стаття буде корисною для вас. Якщо залишилися запитання по роботі в системі будемо раді вам допомогти на нашій лінії консультації куди ви зможете звернутися за телефонами: (095) 036-40-04, (098) 036-40-04, (073) 036-40-04
або залишити заявку на нашому сайті і ми зв'яжемося з вами зручним способом.

 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: