Найпоширеніші помилки у заявах-розрахунках для виплати лікарняних

Найпоширеніші помилки у заявах-розрахунках для виплати лікарняних

Ключові слова:  розрахунковий період, страховий стаж, строк розгляду, втрата працездатності

ФСС розповідає, що у разі виявлення помилок чи недостовірних відомостей заява-розрахунок повертається страхувальнику з відповідними рекомендаціями щодо їх усунення або з відмовою в прийнятті та наданням обґрунтованих пояснень.

Найпоширенішими помилками, які допускають страхувальники у заявах-розрахунках, є:

  • невідповідність розрахунку середньої заробітної плати даним, що містяться у звіті про суми нарахованої заробітної плати (невірне застосування норм п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням;
  • невірне визначення розрахункового періоду;
  • невірне визначення кількості днів, які сплачуються за рахунок коштів Фонду (оплата з шостого дня);
  • невідповідність страхового стажу та розміру допомоги;
  • визначення розміру середньоденної допомоги у випадку, коли застрахована особа має страховий стаж менше 6 місяців протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку.     

Читати також:
Перерахунок зарплати через новий прожитковий мінімум
14 головних міфів щодо касових апаратів для ФОПів
Кому з роботодавців доведеться платити ЄСВ більше на 7% і 15%
Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!


Також допускаються інші помилки в оформленні заяв-розрахунків, а саме: невірний номер листка непрацездатності, невідповідність прізвища, ім’я, по батькові застрахованої особи, невірне зазначення юридичної адреси тощо.

Аналізуючи порушення, виявлені спеціалістами Теребовлянського відділення у страхувальників під час документальних планових перевірок, можна визначити ряд характерних порушень, на які потрібно звернути увагу комісіям (уповноваженим) із соціального страхування підприємств (установ, організацій), кадровим та бухгалтерським службам, а саме:

  • розрахунок страхового стажу застрахованих осіб проводиться без необхідних підтверджуючих документів (наприклад, даних Держреєстру) або за недостатньої їх кількості;
  • призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності та допомоги по вагітності та пологах проводиться на підставі неналежним чином оформлених документів (листків непрацездатності) чи за відсутності інших документів, що є підставою для призначення матеріального забезпечення. Зокрема, призначення та виплата допомоги по тимчасовій втраті працездатності у зв’язку з невиробничою травмою проводиться без наявності документів, що підтверджують проведення розслідування таких нещасних випадків;
  • допомога на поховання призначається за відсутності підтверджуючих документів або на поховання пенсіонерів;
  • порушуються строки розгляду документів, призначення та виплати матеріального забезпечення;
  • має місце відсутність документів (зокрема, наказів, довідок), які підтверджують виключення з розрахункового періоду днів, у які застраховані особи були відсутні на роботі з поважних причин.
     

Наголошуємо керівникам, головним бухгалтерам та головам комісій (уповноваженим) із соціального страхування підприємств, установ та організацій на необхідності заповнення заяв-розрахунків відповідно до нормативно-правових актів Фонду та взяти зазначені зауваження до уваги. Прийом заяв-розрахунків від роботодавців для виплати лікарняних і декретних під час карантину.

Прийом заяв-розрахунків, за якими Фонд фінансує надання матеріального забезпечення застрахованим особам, відбувається у штатному режимі.

 

Джерело: Дебет-Кредит

Редактор: Михайло Яремчук, контент-спеціаліст ГК Інтелектуальний сервіс

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп  #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп

Читайте також: