Тепер при народжені дитини батькам надаватиметься оплачувана відпустка

Тепер при народжені дитини батькам надаватиметься оплачувана відпустка

Ключові слова: зміни закону, КЗпП, догляд за дитиною
 

15 квітня Верховною Радою України був прийнятий законопроєкт №3695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною». 

Про додаткову відпустку у зв'язку з народженням дитини

Цей документ додав до КЗпП та Закону України «Про відпустки» новий вид відпусток — відпустка при народженні дитини, тривалість якої може бути не більше ніж 14 календарних днів. Ця відпустка повинна оплачуватись за рахунок роботодавця.

Вказана відпустка може бути надана одній з осіб:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини, що не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, проте спільно проживає з нею, пов'язаний спільним побутом;
  • бабусі або дідусю;
  • іншому повнолітньому родичу дитини, що доглядає за нею, у випадках, коли мати/батько дитини є одинокою матір’ю/батьком.
     

Доповнення щодо відпустки по догляду за дитиною

Також закон передбачає, що відпустка по догляду за дитиною (до досягнення трирічного віку)  може бути надана або матері, або батьку дитини, як рівне право кожного з них.

Таким чином були внесені зміни до статті 179 та 181 КЗпП, а також статті 18 і 20 Закону України «Про відпустки».

Крім того, документ додав положення статті 182-1 КЗпП та статті 19 Закону України «Про відпустки», що передбачають право на додаткову відпустку чоловікам та жінкам, що мають дітей або повнолітню дитину-особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. 

Також додано положення статті 51 КЗпП, що дає можливість встановити скорочену тривалість робочого часу чоловікам, які мають дітей до 14 років або дитину з інвалідністю, та батькам, що виховують дітей без матері, включаючи випадки перебування матері в лікувальному закладі

 

Президент  підписав законопроєкт 6 травня. Ознайомитись з текстом Закону №1401 від 15.04.2021 р. можна за посиланням. Документ опублікували в «Голосі України» 8 травня, а вже 9 травня його норми вступили в дію.

 

Джерело: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: