Нарахування ЄСВ працівникам-сумісникам

Нарахування ЄСВ працівникам-сумісникам

Податківці у Запорізькій області нагадали про те, що саме заробітна плата працівника є базою нарахування ЄСВ для роботодавців. В тому числі основна і додаткова зарплата, компенсаційні і заохочувальні виплати тощо. 

Основним вважається таке місце роботи, де особа здійснює трудову діяльність на підставі трудового договору і яке визначається як основне, відповідно до поданої заяви та відомостей з реєстру застрахованих осіб держреєстру (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону №2464).

ЄСВ встановлено розміром 22% до бази нарахування єдиного внеску (ст. 7 Закону №2464).

У випадках коли база нарахування ЄСВ не перевищує чинну мінімальну заробітну плату за місяць, розмір внеску розраховують шляхом множення мінімальної заробітної плати на ставку єдиного внеску.

Коли відбуваються нарахування зарплати особі з сторонніх джерел (не за основним місцем роботи) ставку єдиного внеску застосовують до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.
 

Тобто можна зробити наступні висновки:

1. Якщо протягом місяця особа працює за основним місцем роботи та за сумісництвом, і при цьому загальна сума доходу за місяць буде менше за розмір чинної мінімальної заробітної плати, то для розрахунку єдиного внеску потрібно розмір мінімальної заробітної плати помножити на ставку єдиного внеску.

2. Якщо особа працює за на різних місцях роботи і за основним місцем роботи сума доходу менше ніж розмір мінімальної заробітної плати, то суму єдиного внеску буде дорівнювати добутку розміру мінімальної заробітної плати та ставки єдиного внеску.

3. З доходу, що отримує особа не за основним місцем роботи єдиний внесок нараховується згідно вимог абз. 3 ч. 5 ст. 8 Закону №2464 незалежно від його розміру. Тобто у розмірі 22 відсотки до бази нарахування єдиного внеску.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc
Група компаній 
Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

Джерело: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограмумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: