Відпустка по догляду за дитиною. Роз'яснення Верховного Суду

Відпустка по догляду за дитиною. Роз'яснення Верховного Суду

Велика палата Верховного Суду України постановою від 8 червня 2021 року (справа № 487/8206/18) сформулювала висновок щодо правильного застосування норм трудового законодавства, зокрема п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП, що регулює порядок звільнення працівника через прогул, у парі з  ч. 1. ст. 181 КЗпП, що регулює порядок надання відпусток по догляду за дитиною. Питання в тому: чи потрібно працівнику дочекатись наказу роботодавця, щодо погодження працівнику відпустки по догляді за дитиною без збереження заробітної плати, щоб скористатись такою соціальною гарантією..

У Верховному суді зазначили, що для оформлення такої відпустки, працівник має надати належним чином оформлену заяву і відповідні документи роботодавцю. Згідно з законодавством забороняється звільнятити за прогул працівників, які подали таку заяву і потрібні документи. Адже вважається, що працівник повідомив керівництво про бажання отримати відпустку по догляду за дитиною і саме тому не вийшов на роботу у зазначений день.

Велика палата Верховного Суду звертався до ч. 1 ст. 181 КЗпП, що і визначає порядок надання зазначених відпусток, а не права й обов'язки учасників роботодавців та працівників. Щоб реалізувати своє право та вийти у відпустку без збереження заробітної плати особа має підтвердити факт хвороби дитини (надати медичним висновок) та  сформувати відповідну заяві, про своє волевиявлення й повідомити про це свого роботодавця.

Якщо особа виконала зазначені дії вважається, що вона реалізувала своє право, що гарантоване державою й отримала відпустку без збереження заробітної плати. Тобто, внутрішнє оформлення на підприємстві такої заяви не вважається юридичним фактом, що вплине на реалізацію права працівника на отримання відпустки.

 

За матеріалами: БУХГАЛТЕР.UA

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: