Уряд схвалив законопроект щодо посилення захисту працівників

Уряд схвалив законопроект щодо посилення захисту працівників
Ключові слова: правонвступництво, договір, законопроєкт, трудові відносини
 

Урядом схвалено проект Закону “Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності”.

Цей закон сприятиме зменшенню незадекларованої праці в Україні, посиленню захисту працівників та легалізації заробітної плати.

"Уряд продовжує трудову реформу та активно працює над удосконаленням законодавства про працю. Збільшення кількості офіційно оформлених працівників шляхом легалізації трудових відносин сприятиме забезпеченню їх соціальних потреб та економічному зростанню України", - зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.


Читати також:
За 2020 рік вперше подають фінансову звітність на основі таксономії
Прийнято Закон про дистанційну роботу
В Україні посилять відповідальність за несплату податків
Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!


Документ передбачає визначення на законодавчому рівні поняття трудових відносин, а також запровадження принципу презумпції наявності трудових відносин. 

Законопроект визначає 7 ознак їх наявності:

  • виконання особою роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою за дорученням та під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи;
  • здійснення регулювання процесу праці, що носить постійний характер та не передбачає встановлення особі конкретного визначеного результату за певний період;
  • виконання роботи на визначеному або погодженому з особою, в інтересах якої виконуються роботи, робочому місці з дотриманням встановлених нею правил внутрішнього трудового розпорядку;
  • організація умов праці, зокрема, надання обладнання, інструментів, матеріалів, робочого місця, особою, в інтересах якої виконуються роботи;
  • систематична виплата особі, яка виконує роботу, винагороди;
  • встановлення особою, в інтересах якої виконуються роботи, тривалості робочого часу та часу відпочинку;
  • відшкодування поїздок та інших фінансових витрат, пов’язаних з виконанням роботи, особою, в інтересах якої виконується робота.
     

Якщо у роботі наявні хоча б три з перерахованих ознак, то вона може бути визнана такою, що виконується в межах трудових відносин. У цьому випадку сторони повинні укласти трудовий договір, а працівника потрібно забезпечити необхідним соціальним пакетом: відпустками, лікарняними, наявністю гарантій і компенсацій відносно збереження місця роботи.

Документ врегульовує питання правонаступництва у трудових відносинах та процедура повідомлення працівників про відповідні зміни. Це забезпечить передачу бізнесу чи організації більш прозорим та зрозумілим для колективу, а також посилить правовий захист працівників від незаконного звільнення.

 

 

Джерело: Урядовий портал КМУ

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп

Читайте також: