Керівників планують штрафувати за ненадання даних про відокремлені підрозділи

Керівників планують штрафувати за ненадання даних про відокремлені підрозділи

14 липня у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону №5760 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності для суб’єктів господарювання за неподання, несвоєчасне подання відомостей до ЄДР про свої відокремлені підрозділи». 

Цей документ передбачав адміністративну відповідальність за ненадання даних про відокремлені підрозділи. Дані зберігаються в Єдиному державному реєстрі. 

Депутати запропонували встановити розмір штрафу у розмірі від 250 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 4250 до 8500 грн). 

І ось вже 28 липня група депутатів зареєстрували новий законопроєкт №5760-1 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності суб'єктів господарювання за ухилення від реєстрації своїх відокремлених підрозділів».

У пояснювальній записці податківці повідомили, що юридичні особи, які працюють через створені відокремлені підрозділи, частіше всього не реєструють їх. А в такому випадку підрозділ не може бути включений до ЄДР щодо реєстрації створення юридичної особи та її відокремленого підрозділу.  

Автори проєкту стверджують, що це порушує:

  • норми статті 13 Закону «Про державну реєстрацію», що затверджують те, що такі дані є підставою для взяття на облік в органах статистики, ПФУ, податкових органах;  
  • вимогу сплачувати  ПДФО, який утримують з доходів працівників підрозділів; це суперечить вимогам Податкового кодексу щодо місцевих бюджетів, де знаходиться такий відокремлений підрозділ;
  • можливість захищати права споживачів.

Тому законотворці новим законопроєктом пропонують передати адміністративну відповідальність для керівника підприємства-порушника. До того ж документ передбачає внесення нової норми. 

Таким чином, якщо юридична особа не подала (несвоєчасно подала) до державного реєстратора заяву про державну реєстрацію створення відокремленого підрозділу юридичної особи, на керівника такої юрособи (уповноважену особу) накладатиметься штраф від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн).

 

За матеріалами: Дебет-Кредит

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: