Роботодавці будуть виплачувати допомогу за перші 7 днів лікарняних

Роботодавці будуть виплачувати допомогу за перші 7 днів лікарняних

Кабмін зареєстрував проєкт Закону № 6171, який націлений на оптимізацію функцій ФСС.
 

Виплати роботодавцем у разі хвороби 

Серед інших документ передбачає збільшення періоду оплати тимчасової непрацездатності роботодавцем з 5 до 7 перших днів. Такі зміни пропонують ввести з 2023 року.
 

Про необґрунтовані медичні висновки

Ще пропонують ввести умови перевірки щодо обґрунтованості створення листка непрацездатності та документів для його формування.

Таку перевірку поручать уповноваженим працівникам Фонду соцстраху на підставі автоматизованого моніторингу даних, що надходять до інформаційно-телекомунікаційної системи цього Фонду.
 

Відповідальність за необґрунтовані лікарняні

За створення необґрунтованого медичного висновку про тимчасову непрацездатність, на підставі якого сформовано листок непрацездатності, будуть відповідальними лікарі.

Якщо лікарняний буде виплачено за листком непрацездатності, що був створений на основі необґрунтованого медичного висновку, керівництво Фонду має звернутись до відповідного медичного закладу, що допустив створення таких документів, з поданням про компенсацію виплати. 

Це потрібно зробити протягом п’яти днів з моменту визнання медичного висновку необґрунтованим.
 

Допомога через тимчасову непрацездатність

За період хвороби, що вказаний в е-лікарняному, що визнали необґрунтованим, допомога надаватись не буде.

Виплати у зв’язку з хворобою застрахованої особи, будуть виплачувати у розмірі заробітної плати, з якої сплачувались страхові внески.
 

Допомога на поховання

Крім того, зміниться розмір допомоги на поховання. Кабмін пропонує надавати допомогу на поховання у розмірі, що встановив Фонд, що діяв станом на 1 січня 2022 року. Щороку така допомога збільшується відповідно до індексу споживчих цін. 

А допомогу на поховання у разі смерті членів сім'ї, що мали самостійні джерела доходу (зарплата, пенсію) припинять надавати.

Е-лікарняні, що були створені відповідно до електронно медичного висновку, будуть узаконені. А отже від сумісників та працюючих ФОПів не будуть вимагати копії листків непрацездатності.
 

Документ також передбачає:

1) скорочення кількості документів, що подають особи до ФСС щодо для призначення страхових виплат;

2) забезпечення доступу до сервісів ФСС через портал "Дія"; 

3) запровадження електронної взаємодії Фонду з державними електронними ресурсами для отримання відомостей щодо призначення та контролю виплат;

4) уточнення коло осіб, які мають право отримувати одноразові та щомісячні страхові виплати за страхуванням від нещасного випадку.

Швидке оновлення форм, багатофункціональність, надійність перевірена часом та винятковий сервіс — це все ви отримуєте в програмі M.E.Doc!
Група компаній Інтелектуальний сервіс — прості рішення складних задач!

 

За матеріалами: БУХГАЛТЕР.UA

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: