Податківці нагадали, хто має використовувати каси у своїй діяльності з 1 січня 2022 року

Податківці нагадали, хто має використовувати каси у своїй діяльності з 1 січня 2022 року

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує платникам єдиного податку ІІ-ІV груп, що з 1 січня 2022 року значно зростає кількість підприємців, які будуть зобов’язані використовувати апаратні чи програмні каси.
 

Вимоги, що діють зараз

Так, згідно з Податковим кодексом (п. 61 підрозділ 10 розділ ХХ «Перехідні положення») з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року 1 січня 2022 року апаратні та програмні каси не потрібно використовувати платникам єдиного податку (ЄП) II-IV груп, якщо обсяг доходу протягом року не буде перевищувати 220 розмірів мінімальної заробітної плати (1,32 млн грн.).

Такий ліміт встановлюється для всіх видів діяльності, крім підприємців, що здійснюють: 

  • реалізацію технічно складних побутових товарів;
  • діяльність у медичній сфері;
  • реалізацією ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів (каміння).

У разі перевищення платником єдиного податку ІІ-IV груп встановленого ліміту у поточному році  (220 розмірів мінімальної зарплати), для такого підприємця використання кас (апаратних чи програмних) буде обов'язковим. 

Почати застосування каси потрібно буде з першого числа першого місяця кварталу, що слідує за появою такого перевищення ліміту.
 

Вимоги, що будуть діяти з 1 січня

Вже з наступного року застосовувати апаратні чи програмні каси повинні будуть усі юрособи та платники ЄП II-IV груп, хто отримує кошти готівкою (зокрема, з використанням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо). 

Проте п. 296.10 статті 296 ПКУ визначає, що платники ЄП І групи не повинні будуть використовувати каси з 1 січня.

Тому щоб дотримуватись вимог чинного законодавства України, подбайте про реєстрацію апаратних чи програмних кас у ДПС завчасно. 
 

А як «безболісно» перейти на роботу з касою у 2022 році ми розповідаємо у статті за посиланням.
 

Джерело: ЛіГА закон та uteka

#M.E.Doc #M.E.Docкупити #Медоконовлення #программамедок #медоконлайн #medok #медок #купитьпрограммумедок #сотаонлайнмедок #сотамедок #кеп #придбатикеп #електроннийпідпис #ецп


Отримуйте всі актуальні новини на нашому каналі в Telegram, а також звертайтесь з будь-якими питаннями до нашого Intelserv консультанта через Telegram або Messenger!

Читайте також: