Визнано нечинною постанову Кабміну щодо перевірок Держпраці

Визнано нечинною постанову Кабміну щодо перевірок Держпраці

14 травня Шостим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову у судовій справі № 826/8917/17, якою задоволено позов підприємців, зокрема Голови Громадської ради при Державній регуляторній службі України Сергія Доротича, та визнано нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295 «Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Нагадуємо, постановою № 295 затверджено: 

  • Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю;
  • Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Керуючись постановою № 295, державні інспектори з праці здійснювали передбачені Порядком інспекційні відвідування суб'єктів господарювання з метою виявлення працівників, з якими не оформлено трудові відносини. 

Відповідно до статті 325 Кодексу адміністративного судочинства України постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 14.05.2019 у судовій справі № 826/8917/17 набрала законної сили 14.05.2019 р.

Отже, перевіряючі більш не мають права проводити інспекційні відвідування, які призначено згідно з постановою № 295. Держпраці може проводити планові перевірки з дотриманням вимог включення суб’єкта господарювання до плану перевірок або позапланові, виключно і в порядку передбаченому Законом України від 05.04.2007 р. № 877-V "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". 

Нагадаємо, раніше фахівці Державної регуляторної служби України аналізували проект постанови КМУ та виявили недоліки, які не дозволили його погодити у запропонованій Держпраці редакції.

 

За матеріалами Державна регуляторна служба та buhgalter911

__________________________________________________________________________

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: