З 5 серпня діє міжнародний номер банківського рахунку IBAN

З 5 серпня діє міжнародний номер банківського рахунку IBAN

З 05.08.2019 р. в Україні стартує запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN відповідно до вимог стандарту ISO 13616.

Нацбанк нагадує банкам та їхнім клієнтам про особливості цього процесу.

Терміни та дати

З 05.08.2019 р. нові рахунки клієнтам банки відкриватимуть відповідно до вимог стандарту IBAN. Водночас чинні номери рахунків банки змінюватимуть відповідно до вимог цього стандарту зі збереженням чинного номера аналітичного обліку.

З 01.11.2019 р. всі перекази коштів здійснюватимуться лише з використанням IBAN.

Важливо, що всі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються чинними, вони є платіжним інструментом, який надає клієнту можливість за допомогою платіжного пристрою, зокрема, ініціювати переказ коштів з банківського рахунка.

Структура IBAN

Банки України відкриватимуть своїм клієнтам нові рахунки тільки за стандартом IBAN, рахунки складатимуться з 29 літерно-цифрових символів, викладених у такій послідовності:

  • код України — UA-2 літери;
  • контрольний розряд — 2 цифри;
  • код банку — 6 цифр;
  • рахунок — довжина номера рахунка не є фіксованою (до 31.10.2019 р. — від 5 до 14 символів, з 01.11.2019 р. — від 5 до 19 символів).

Заповнення реквізитів

У період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року клієнти банків у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити «Код банку» та «Рахунок» у будь-яких варіаціях.

У документах на переказ коштів у реквізитах платника/отримувача клієнт може заповнювати як пару реквізитів (номер рахунка платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунка платника/отримувача за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунка платника/отримувача за стандартом IBAN реквізиті «Код банку платника/отримувача» зазначається нуль.

Банк платника обов’язково має прийняти до виконання документ на переказ коштів з реквізитами, варіації заповнення яких обрав платник.

Банк отримувача коштів зобов’язаний зарахувати кошти на рахунок отримувача:

  • за парою реквізитів («Код банку» та «Рахунок», якщо рахунку не присвоєно стандарт IBAN або платнику не відомо рахунок отримувача за стандартом IBAN); або
  • за стандартом IBAN.

Обрана платником варіація заповнення реквізитів не може бути підставою для повернення документа на переказ коштів без виконання або незарахування коштів на рахунок клієнта.

Система електронних платежів Нацбанку у період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року забезпечить проведення міжбанківського переказу коштів незалежно від варіації заповнення реквізитів.

Переваги IBAN

Запровадження IBAN дасть можливість гармонізувати український платіжний простір з європейським, а також сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Нацбанку. Загалом використання стандарту IBAN завдяки скороченню реквізитів має зробити зручнішим оформлення розрахункових документів.

Завдяки цьому клієнти банків зможуть:

● зручно та просто ідентифікувати платника та отримувача коштів, а також банк України, що їх обслуговує;

● уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів  у розрахункових документах;

● швидше здійснювати перекази та отримувати кошти.

Серед інших переваг для клієнтів банків Нацбанк планує запровадження стандарту для здійснення платежів з використанням QR-кодів для учасників платіжного ринку. Використання QR-кодів, які міститимуть інформацію про IBAN, сприятиме спрощенню сплати рахунків та обміну платіжною інформацією.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Працюйте за стандартом ІBAN у M.E.Doc

У "Банківському модулі" програми M.E.Doc вже реалізована можливість відкривати рахунки за новим стандартом. 

ТАКОЖ: сплата податків Онлайн! Тепер не треба нікуди бігати! Оплатити податки можливо одразу ж з самого веб-сервісу!

Придбати веб-сервіс СОТА


Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: