Що важливо знати директору і бухгалтеру з 02.11.2019 р. про значні правочини?

Що важливо знати директору і бухгалтеру з 02.11.2019 р. про значні правочини?

Змінилися правила підтвердження повноважень керівництва ТОВ вчиняти значні правочини
(пункт 2 стаття 44 Закону про ТОВ та ТОД).

Тепер рішення про надання згоди на вчинення правочину, якщо вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 50 відсотків вартості чистих активів товариства відповідно до останньої затвердженої фінансової звітності, приймаються виключно загальними зборами учасників, якщо інше не передбачено статутом товариства (до 02.11.2019 р. мова йшла про надання згоди на вчинення правочину, якщо вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 50 % вартості чистих активів товариства станом на кінець попереднього кварталу).

Таким чином, для того щоб визначити правоздатність керівника ТОВ або ОДО на вчинення значного правочину треба:

  • ознайомитися з положеннями Статуту відносно умов здійснення керівником значних правочинів;
  • якщо у Статуті прямо не визначено, що значний правочин Товариства, вважається схваленим Товариством на підставі Статуту та не потребує прийняття окремого рішення загальних зборів учасників про надання згоди на його вчинення отримати від контрагента останню затверджену (Загальними зборами) звітність та порівняти вартість чистих активів (50%) з вартістю правочину. У разі, якщо вартість правочину перевищує вказану межу, треба переконатися, що на здійснення правочину є згода Загальних зборів.

На нашу думку, ці зміни, з однієї сторони, принесли полегшення (не треба щоквартально «кліпати» контрагентам довідки про наявність чистих активів, так як, за правило, звітність затверджується загальними зборами щорічно, а, з другої сторони, на практиці добитися від контрагента затверджену(!) останню(!) звітність, на наш погляд, буде проблематично.

Так, згідно п.2. ст.31 Закону про ТОВ, річні загальні збори учасників скликаються протягом шести місяців наступного за звітним року. Як переконатися контрагенту, чи були вони скликані, невідомо. Тому, скоріше всього, на нашу думку, замість витребування завірених копій протоколів Загальних зборів с затвердженою звітністю, суб'єкти господарювання будуть прописувати у договорах з контрагентами взаємні запевнення про дотримання вказаних умов здійснення значних правочинів.

Таким чином, саме головне те, що тепер на законодавчому рівні визначена можливість не «кліпати» на кожний договір, що укладається ТОВ,  рішення учасників про надання згоди на його підписання директором, якщо у ТОВ незначні чисті активи, або взагалі вони дорівнюють нулю. Але для цього потрібно правильно прописати у статуті відповідну умову.

Як її прописати в статуті ТОВ?

Раніше вже звертали увагу у консультації, що текст цієї умови краще взяти із нової редакції Модельного статуту, який був затверджений КМУ (постанова КМУ від 27 березня 2019р. N367). На підставі цього ми пропонуємо доповнити статут наступною умовою:

«Правочин, за яким вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 50 % вартості чистих активів Товариства станом на кінець попереднього кварталу якщо при цьому він не відповідає будь-якому іншому визначеному Статутом критерію значного правочину Товариства, вважається схваленим Товариством одночасно з його укладанням та не потребує прийняття окремого рішення загальних зборів учасників про надання згоди на його вчинення».

Підприємства, які ще не доповнили статут такою умовою, самий час це зробити, щоб не оформлювати на кожний договір рішення учасників.

Закон № 159-IX набрав чинності 2 листопада 2019 року.

Автор: Сергій Гонтаровський, аудитор.

Джерело: Бухгалтер 911

surpriseВсе ще сумніваєтесь, чи законний електронний документообіг? Переживаєте, чи дійсно «M.E.Doc» в змозі облегшити Вам роботу та скоротити час? Можемо однозначно сказати, що так!
І для того, щоб Ви самі у цьому впевнились, пропонуємо Вам скористатись пробною версією програми, де зможете відчути на собі значні переваги електронного документообігу!

Переходьте за посиланням https://intelserv.net.ua та оптимізуйте Ваш час!
 

Долучайтесь до нас в Instagram та facebookна Вас чекають:

  • корисні лайфхакиenlightened
  • актуальні новиниyes
  • та розважальна рубрикаlaugh

!Дізнатися більше новин Ви також зможете на нашому каналі в >>> Telegram.

Читайте також: